Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
ADVENT: Snart jul, og igjen debatt om skolegudstjenester.
 
Adventstid og norsk kultur
Det er igjen debatt om skolen og juletradisjonene. Nok en gang vil noen skolefolk at samarbeid med kirken bør droppes.

Publisert: 28.nov.2016 14:48
Oppdatert: 28.nov.2016 17:29

Skyldes ønsket irritasjon over dårlig pedagogiske grep fra kirkens side? Det kan det rettes på. Eller er motstanden bunnet i, til tider, misforstått respekt for de andres tros- og livssynsretninger?

I Danmark har man samme diskusjon. Til Kristelig Dagblad (27/11) sier den danske undervisningsminister at det er en forpliktelse å formidle den danske juletradisjon til skolebarna. Uavhengig av hvilken tro man selv har. Hun forventer at skolen og lærerne viser respekt for dansk tradisjon (KD 27/11). Adventstiden og desembermåneden er, sier hun, en tid det er viktig for folkeskolen å sette danske verdier som fellesskap, julehygge og juletradisjoner på skoleplanen. Hun gjør det klart at det er misforstått hensyn til elever med annen religiøs bakgrunn om man toner ned de danske juletradisjoner. Alle elevene skal gjøres fortrolig med dansk historie og kulturarv. Dansk familie- og fellesskapstradisjoner, og dens tilknytning til julens helligdager, hører til denne kulturarven, slår hun fast.

Statsminister Erna Solberg sa i Stortinget 16. november, at noe svikter når vi tilpasser oss slik at skolens besøk i kirken før jul droppes. Jeg mener det blir rart, og en liten unnlatelsessynd, om vi skal tilpasse oss så mye at vi unnlater å ta med oss den viktigste delen av hvorfor vi feirer jul i vår del av verden. Å være tolerant og åpen for andres tradisjoner og tro, står ikke i motsetning til å være tydelig på egne verdier og egen historie.

De norske juletradisjoner kommer fra mange land og tider. På mange måter er de ikke norske i det hele tatt. Juletreet kommer fra Tyskland. Smånissene er urnordiske. Julenissen kommer fra en helgenfortelling fra Lilleasia. Julesalmene kommer både herfra og derfra. Julepynten er fra Kina. Julekveldsvisa er fra Prøysen-riket mens Juleoratoriet svinger i Bachs frodige europeiske barokk-stil. Men grunntonen i det alt sammen, kommer fra Midtøsten der vismennene red ut fra Østerland mens gjeterne satt utenfor Betlehem og hørte himmelen bryte ut i lovsang.

Om tradisjonen har mange kilder, er det ingen som har det akkurat som oss. Bare vi har jul og advent i ekte norsk tapning. Det er det verneverdige. Gjennom generasjoner har mangt smeltet sammen med vår historie, våre verdier og tradisjoner. Denne norske utgave skulle vi heller fryde oss over enn stue vekk i privatsfæren.

Den danske skoleminister peker på noe viktig. Når vi formidler våre felles jule- og adventstradisjoner, våre julesanger, julehygge og kirkebesøk, formidler vi norsk dannelse.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke