Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Naturopplevelse: Gåseflokken i formasjon mot solnedgangen.Foto: Trond Lillebo
 
Adventtanker foran klimamøtet i Paris
Mikkjel Fønhus skrev over 40 bøker om villmarka og alle dyrene som bodde der mens han levde.

0
Publisert: 01.des.2015 04:00
Oppdatert: 01.des.2015 08:15

MENINGER

Hans datter fortalte en gang i et intervju om han, at da han døde 28. oktober 1973 i Sør-Aurdal og ble begravet, kom det en stor flott flokk med gjess flyvende over begravelsesfølget som sto rundt graven. Og da hendte det noe vakkert. Flokken tok en stor sving og kom enda engang i lavere høyde over graven før den forsvant mot solnedgangen.

Lørdag 28. november 2015 var en vakker lørdag. Kakelinna slo til, og alle mine gjengrodde vinduer fra hele 2015 ropte høyt på vask. Mens jeg vasket og pusset vinduene på sydsiden av huset før solen fikk tak, kom en stor flokk med gjess skravlende over huset. Det gjør det hvert eneste år. Vi bor rett sør for Åkersvika i Hamar. Jeg mistet nesten balansen for jeg hadde ingen ting å holde meg fast i, men det gikk bra og jeg så en merkelig flokk. Vingene var lange. Over ti fugler i hver vinge og midt mellom de tredje fuglene i vingen fløy en enslig gås som virket forvirret og redd.

Jeg fortalte mannen min, som støvsuget inne og ikke hadde hørt eller sett noen ting, om hendelsen, og vi fant ut at de ene fuglen kanskje var syk eller blind. Men hørte gjorde den. Det var en flott naturopplevelse. Jeg pusset videre inne og tenkte og tenkte mens jeg hengte opp julestjerne i vinduene til slutt.

Det er vel det det handler om i adventtida. Det at vi tenker på andre også. For eksempel at en tenker på alle flyktningene som flykter fra bomberegnet fra alle maktmennesker som tviholder på alt gammelt tankegods. Enten de er jøder, kristne eller muslimer eller ganske vanlige mennesker.

Kanskje det var den lille gutten i Jødeland for over 2000 år siden, som ga seg selv for at andre barn skulle ha det bra. Hvis de bare lyttet til skaperen. Den lille gutten som også mange muslimer feirer ved å tenne juletre og gir gaver til hverandre og andre. Jeg vet om mange.

Jeg vet også om mange jøder som ønsker seg fred og menneskeretter. En kvinnelig rabbiner og mange kvinnelige fredskvinner traff jeg i Jerusalem i 2003. Det var også mange kvinnelige kristne palestinere som var veldig redde, sammen med alle de andre kvinnelige palestinerne som ikke var kristne.

Og kanskje noen i Paris finner ut at livet ikke må overlates til markedet med kvotesalg. Det egentlige og virkelige livet. Det å elske andre som seg selv. Slik at vi lar være å sette venner opp mot hverandre, fordi vi egentlig trenger hverandre alle sammen. God jul og lykke til.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke