15. sep
 
Agendaforskning på ulven
Petter Wabakkens tillit fikk seg en skikkelig knekk under ulvekaffen arrangert på Evenstad tidligere i vinter.

0
Publisert: 17.mar.2015 04:00
Oppdatert: 17.mar.2015 07:30

MENINGER

Bedre ble den ikke da en kvartett fra Trysil påpeker at manglende troverdighet også gjør seg gjeldende i Skandulv-prosjektets ulverapporter. Betraktelig verre synes vi det blir når lite pålitelig ulveforskning om illegal jakt danner grunnlaget for omfattende overvåkning og arrestasjoner av uskyldige samfunnsborgere i regi av Økokrim.

Det er særlig én forskningsrapport som Wabakken refererer til når ulovlig ulvejakt skal belyses i media. Denne rapporten, «Illegal killing of wolves in Scandinavia 1998 – 2011: variation in space and time», er bestilt av WWF Sverige. Rapporten bygger på radiomerket ulv fulgt over en 14-års periode fra 1998-2011. I denne perioden ble det kun dokumentert to radiomerkede ulver drept illegalt i Norge.

For å estimere hvor mange av de radiomerkede ulvene som kunne ha blitt tatt benyttet forskerne en beregningsmodell. Denne modellen viste at sju individer sannsynligvis var tatt av tjuvjegere under disse 14 årene. Basert på forskningsdataene ble også den totale årlige dødeligheten hos ulv i Norge beregnet. De kom fram til 35,6 prosent, hvorav 17,9 prosent skyldes illegal avlivning.

Svært overraskende fant forskerne at kun voksen ulv blir felt ulovlig. Valper opp til ett år, som er de enkleste individene å ta ut ved jakt, var pussig nok fredet av tjuvjegerne. Dette er forskningen Wabakken lener seg på når han skråsikkert i media og i rettssalen forkynner at ulovlig jakt står for 50 prosent av dødeligheten hos ulv. Wabakken unngår beleilig å nevne at datagrunnlaget er svært tynt.

Forskerne ønsker heller ikke å vurdere andre dødsårsaker enn illegal jakt. Teknisk svikt i radiosenderne forekommer merkelig nok aldri. Derimot er det slik at all radiomerket ulv som det ikke kan gjøres rede for settes i kategorien sannsynlig illegalt avlivet. Dersom objektivitet var et mål for Wabakken hadde han vært tjent med å uttale seg langt mer forsiktig basert på disse forskningsresultatene.

I stedet gjør han motsatt. Han smører på og ytrer at over 100 ulver er ulovlig skutt over en 10-årsperiode. I enkeltsaker, som når alfahannen i Slettåsflokken er «borte» og ulvetispa i Østmarka ikke har etterlatt spor på ett års tid, så siteres Wabakken med: «Mest sannsynlig skutt». Det er tydelig at ulver ikke kan dø av senskader etter trafikkuhell, elgspark, revirhevding, lungebetennelse, skabb eller drukning for å nevne noen muligheter.

Nei, Wabakken velger i stedet å harselere over lansering av slike alternative dødsårsaker, og ovenfor Østlendingen har han sagt at det kan jo hende at ulver blir borte som følge av at dem har fått vinger. Vi har flere års erfaring med lisensjakt på ulv og påstår: Det er ingen praktiske muligheter for at det foregår ulovlig jakt i et slikt omfang som Wabakken vil gi inntrykk av.

I følge «Vargfakta» går det med ca 2000 jegertimer for hver felte ulv under skadefelling. Erfaring viser at skadefellinger i barmarksesongen er tilnærmet umulig. Kan Wabakken forklare oss hvordan det kan være lagt ned 200 000 jegertimer med ulovlig ulvejakt under gode sporingsforhold vinterstid uten at allmennheten har fattet mistanke. Hvordan klarer de små, mafialignende enhetene som Økokrim jakter på å skjule seg og sine spor i djuprent snø?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke