hacklink
18. sep
 
Akademiske språkkrav
Språk

Publisert: 22.sep.2016 04:00
Oppdatert: 22.sep.2016 09:50

I sitt angrep på stangepolitikeren, Truls Gihlemoen, for kort tid siden belærer akademiker, filolog og førsteamanuensis i norsk ved Høgskolen I Hedmark, Jens Haugan, leserne om de nærmest akademiske krav til norskkunnskaper og dialektforståelse for norske barn i grunnskolen. Han svelger rått alt som står i lærerplanen.

LES OGSÅ: Vil erstatte nynorsk med Stange-dialekt

Før barna i grunnskolen har fått hold i sin egen dialekt parallelt med at de skal lære et felles riksnorsk, stilles det vanvittige voksenkrav til dem om at de teoretisk skal gjøre rede for egen dialekt (som er i ferd med å smuldre opp for dem) , - kunne sammenligne med andre dialekter, - samt gjøre rede for deres forhold til skriftnormene og en rekke andre nærmest akademiske utfordringer.

Målfolkets plan er også å få nynorskopplæring inn i barnehager og småskolen, slik at norske barn skal «verta fortrolege»( les:forvirres) med en fremmedartet, vestlandsk språkform i stedet for naturlig å bruke sin dialekt i sin utvikling frem mot å beherske funksjonelt riksspråk i voksen alder.

Alt dette våset, som Haugan leser opp for Gihlemoen og oss andre «analfabeter», har ukritisk satt seg fast i hodet på en innvandret språkmann, som gang på gang har bevist at han ikke forstår noe av norsk språkdebatt. Med sin akademiske bakgrunn har Jens Haugan gjort til sitt kall, si «livsoppgave» å passe på at vi overholder alle urimelige lover og bestemmelser tredd ned over hodet på om bruken av vårt norske språk i Norge.

At Norge trenger språkpolitisk nytenkning, går heldigvis langsomt opp for flere og flere politikere. Det skal bli spennende å se hva som kommer til å stå om norsk språk i partienes programmer frem mot stortingsvalget til neste år. Det er nå fremover nytenkningen skal festes på papiret.


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke