hacklink
18. sep
TEGNING: ODDMUND MIKKELSEN.
 
Akevitt og opera i samarbeid
Nytt: Når ringsaksokninger og stangesokninger stikker hodene sine sammen, oppdager de at opera og akevitt passer utmerket i hop.

Publisert: 15.apr.2016 04:00
Oppdatert: 15.apr.2016 06:35

«Tenk om Mjøsa var ta øl og akevitt!» Det hadde ikke vært bra for ørreten, men må likevel være en av de mer spenstige konserttitlene på en stund. Så er det da også drikkeviser som står på programmet når det ganske så ferske samarbeidet mellom Ringsakeroperaen, Festspillene i Elverum, Stange kommune, Atlungstad Brenneri og Tingnes Spiseri skal feires med konserter på Atlungstad og Tingnes utpå sensommeren. Planene ble presentert denne uka, og ifølge Ringsakers driftige operasjef Kari Elisabet Bekken vil det på ingen måte bli noen «tversoversløyfe og pen og pyntelig konsert», men et møte med «røffe karer som kan jobben skikkelig», beregnet på «et publikum som er ute etter å ha det gøy og har lyst til å høre på dyktige folk».

Men hovedgrunnen til å stanse opp ved akkurat dette arrangementet, er at det føyer seg så utmerket godt inn i det som er i ferd med å bli en hovedtrend i kulturlivet på Hedmarken akkurat nå. For nå er det samarbeid mellom kulturinstitusjoner og kommuner som skal få både fart og sving på kulturlivet. Konserter med nasjonale og internasjonale toppfolk, rause innslag av mat og drikke, flotte utradisjonelle arenaer og nye samarbeidspartnere – det er stikkord for det som er i ferd med å skje.

Når det gjelder de planlagte drikkevisekonsertene på Atlungstad og Tingnes, er det Stanges kultursjef Solbjørg Tveiten som har vært initiativtaker, ifølge HA på torsdag. «Jeg tenkte det hadde vært gøy å få til et samarbeidsprosjekt, for da får man jo brukt de kompetansetunge institusjonene som finnes. Når man forener dem, får vi til mye,» uttalte Tveiten, som har hatt et svært heldig grep på sine første måneder som Stanges kultursjef.

Verdt å legge merke til er det at det er et ganske kvinnesterkt lag som driver og drar kulturlasset. Solbjørg Tveiten har allerede vist tæl og entusiasme, Kari Elisabet Bekken er en uredd og eventyrlysten operasjef, Else Braseth har sørget for å åpne Atlungstad som en utrolig spennende arena, og Bente Ekeberg Bodin på Tingnes Spiseri er påpasselig med å knytte sammen matopplevelser og kultur. Når de i tillegg får med Ørnulf Ring i Festspillene på prosjektet, er det klart at her er det institusjonell tyngde kombinert med fresk vilje til å gå nye veger.

Og dette er bare ett av mange prosjekter som dreier seg om å slå kreftene sammen for å skape større og mer spennende opplegg. Det er en trend som ble markert for alvor i planleggingen av Sting-konserten som skal være på Stortorget i Hamar 6. august – et arrangement som i HA allerede er utpekt som «høydepunktet i Hamars konserthistorie til alle tider». Her er det folk fra Hamar og Stange kommune, HOA, Sparebanken Hedmark, Festspillene i Elverum og konsertarrangøren Venues som har gått sammen for å få til et arrangement helt utenom det vanlige. Og dette synes å være vegen å gå for å skaffe attraksjoner som hver enkelt arrangør alene er for liten til å dra i land.

Det var noe av det samme som skjedde da Ane Brun ble hyret til årets AnJazz. Også da gikk Hamar kommunes kultursjef Morten Midtlien aktivt ut og bidro til at en stor artist kommer til Hamar. «Ane Brun var for stor for AnJazz å klare alene. Sammen med Hamar kommune ble det mulig. Dermed kan jazzelskerne nå se fram til et virkelig trekkplaster ved årets festival», het det i en leder i Hamar Arbeiderblad, etter at Ane Brun-konserten var i boks. Her ble også linjen til Sting-konserten trukket; «ved å initiere slike allianser, har kultursjef Morten Midtlien skapt resultater som ville være uoppnåelige for en enslig aktør», ifølge lederen i HA.

«Det er en annen måte å tenke på,» kommenterte Midtlien til Hamar Arbeiderblad. For dette er ikke en tenking som tidligere har satt sitt preg på holdningen i Hamar kommune, må en kunne si. Snarere er det en tenkemåte som Ringsaker kommunes kultursjef Asle Berteig ved flere tidligere anledninger har gått i spissen for, og som nå synes å vinne fram i både Hamar og Stange. Det er nye takter på gang, og det som nå skjer, er bare begynnelsen på noe som kan utvikle seg til noe som vi hittil bare har sett starten på.

Imens er det stadig flere som kaster seg på Sting-bølgen og vil være med på å gjøre konsertkvelden med Sting 6. august til en av tidenes happeninger i Hamar. 9.000 billetter ble revet bort temmelig kjapt, og flere blir det ikke lagt ut. Og denne gangen er også utelivsaktørene i Hamar med på notene. Blant annet har Dag Henning Andersen på Stortorvet gjestgiveri solgt pakker på 2.300 kroner for Sting-billett, fire retters middag og vin – og nesten fire måneder før det skjer, er det allerede utsolgt.

For det viser seg stadig at mat og kultur er en kombinasjon som folk har sansen for. Det er samarbeidspakkene som både får ting til å skje, og som får publikum til å slutte opp om det.

Det er for øvrig kvelden før Sting-konserten at folk innbys til drikkevisekalas på Atlungstad, med «kraftfulle drikkeviser fra operaens verden, og like kraftige saker i glasset», som Kari Elisabet Bekken sier. Det høres nærmest ut som en perfekt hedmarksaperitiff, før vi dagen etter rusler ned på Stortorget for å høre på Sting.

Men allerede flere uker før den tid, skal vi gå sammen om å komme på tv. For NRK skal i sommer sende minutt for minutt fra Skibladner, og både Hamar, Gjøvik, Lillehammer, Kapp og Atlungstad skal få hver sin kveldssending på Sommeråpent. Til dette har representanter fra Hamar-regionen Reiseliv og Hamar og Stange kommune startet planleggingen. For da skal hele landet få se hvor flinke vi er til å trekke sammen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke