17. sep
 
Aksen øst/vest

Publisert: 09.jan.2018 15:34
Oppdatert: 09.jan.2018 15:39

Med jevne mellom rom dukker denne debatten opp, og dør igjen. Ny tenkning, «det er farlig det». I disse dager er denne debatten dukket opp på sosiale medier på Gjøvik-siden. Hamars ordfører prøvde seg også for en tid siden.

Men det store spørsmålet blir all tid «Whats in it for me?» Vi snakker om en firefelts motorvei mellom Gjøvik og Hamar over Mjøsa med ei eller to bruer, og på sikt en akse fra havet i vest til Sverige i øst.

Her ligger det store muligheter for innlandet. Om vi starter med det nye fylket og knytter det sammen som en enhet. Her har navnet «Opplandene» et historisk sus over seg. For arbeid og boliger vil det åpne seg nye dører. For industrien, og kanskje først og fremst for Raufoss, vil det åpne seg en rask og effektiv mulighet for å få ut sine varer. Tilknytningen til E6 vil bli et viktig knutepunkt øst/vest og nord/sør. Moelven vil bli en høyst aktuell leverandør med bruer i limtre. Nes og Helgøya vil da kunne bli attraktive boligområder for dem som jobber enten på øst, vest eller nordsiden av Mjøsa.

10-15 minutters reisetid fra Gjøvik til Hamar. Dette vil også kunne bli et løft for kulturen og kulturarrangementer. Trysil og skisentrene vil da fort også kunne bli et alternativ for opplendinger og Sverige og «Harryturer» vil komme nærmere.

Så vil sikkert mange si at dette er det dårlig økonomi i. Ja vel, men hvor mye økonomi er det å bygge undersjøisk tunell og bruer ut til øyer på for eksempel Vestlandet, med 20-100 innbyggere?

Vi er allerede i gang med strekningene Raufoss - Gjøvik og Hamar - Elverum, så da er det bare å tenke større, og realitetene kan være rett rundt hjørnet. Sykehusstriden har vart i 30 år, og det ser ut til at den vil vare i 30 nye. Så med et slikt vedtak kunne det være muligheter til helt ny tankegang.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke