16. sep
 
Aksjeeiere og demokratiet
Svend Otto Remøe, skriver 29. februar om Natur og ungdoms aksjon mot dumping av gruveavfall i Førdefjorden under overskriften Aksjonister og demokratiet.

Publisert: 09.mar.2016 04:00
Oppdatert: 09.mar.2016 10:23

Etter å ha lest innlegget satt jeg igjen med to ubesvarte spørsmål: Hvorfor engasjerer han seg i saken, og hvorfor er ikke innlegget mer nyansert?

Les Remøes innlegg her: Aksjonister og demokratiet

Er det viktig som leser å vite at Remøe er aksjeeier i gruveselskapet? Jeg synes det ville vært redelig av Remøe å opplyse om at han er aksjeeier i gruveselskapet Nordic mining (Kilde: aksjonærregisteret, 31.12.2014). Når egeninteressene blir presentert, kan den enkelte ta stilling til om dette farger innholdet.

Jeg har slekt i Eikefjorden, nær Førde. Men det var først da min datter - medlem i Natur og ungdom - bestemte seg for å reise til Førdefjorden for å aksjonere, at jeg søkte informasjon, for å kunne diskutere beslutningen hennes og gjøre meg opp en egen mening.

Les også: Aksjonister og demokrati

Hvorfor er nyansering viktig? Remøe redegjør for hvordan prosessen fram til en avgjørelse har fulgt alle spilleregler, med deltagelse fra fag- og forskningsmiljøer. Han unnlater likevel å nevne at Havforskningsinstituttet har gått mot dumping av gruveavfall, det samme har Fiskeridirektoratet. Miljødirektoratet leverte i november 2014 et brev til departementet hvor de inntok det samme standpunktet. Miljødirektoratet endret senere standpunkt, i 2015.

Miljødirektoratet sier i april 2015: «Det er ingen enkel vurdering av søknaden fra Nordic Mining. Det er åpenbare ulemper for miljøet ved å etablere gruvevirksomhet. Samtidig medfører det en rekke positive effekter for samfunnet.» (Kilde: miljodirektoratet.no)

Sakens kjerne handler om å balansere naturhensyn og samfunnshensyn. Havforskningsinstituttet, Fiskeri-, og Miljødirektoratet påpeker at utslippet påvirker regionale og nasjonale fiskeri- og akvakulturinteresser og biologisk mangfold i Førdefjorden, og videre at en ikke har nok kunnskap om konsekvensene.

For samfunnet er gevinstene verdiskapning gjennom inntekter fra fremtidig gruvedrift. Det er stor etterspørsel etter mineralet rutil som brukes i produkter innenfor pigmenter, medisin, helse, romfart, sport og miljøteknologi (kilde: Nordicmining.com). Videre gir gruvedrift arbeidsplasser og skatteinntekter lokalt.

Jeg er enig med Remøe i at sivil ulydighet som aksjonsform må basere seg på kunnskap og fakta. Han mener med all tydelighet at Natur og ungdom ikke fremmer kunnskap og fakta, et argument jeg setter spørsmålstegn ved etter å ha lest hans innlegg i lys av at han eier aksjer i Nordic mining. Demokratiet trenger engasjement nettopp for å få fram ulike sider ved en sak, og demokratiet trenger ikke minst at engasjerte gjør rede for eget ståsted i debatter og innlegg.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke