Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Aktiv dødshjelp - igjen

Publisert: 06.sep.2018 15:46
Oppdatert: 06.sep.2018 16:00

Ole Peder Kjelstadli sier i sin kommentar til mitt innlegg om aktiv dødshjelp, at jeg «ikke helt har skjønt hva Foreningen Retten til en verdig død arbeider for».

Han sier videre at «vår visjon…(er) at alle mennesker kan gå døden i møte med visshet om at det vil åpnes en vei ut av meningsløs lidelse når dette er vårt høyeste ønske».

Jeg tror jeg har skjønt at Kjelstadli og RVD ønsker å unngå store smerter og meningsløs lidelse. Det samme ønsker jeg - og de aller fleste. Slik sett kan vi være enige om målet.

Men jeg tror altså ikke at svaret er aktiv dødshjelp: men smertelindring og behandlings-avslutning. Muligheten for smertelindring blir stadig bedre, og en ser stadig medisinske framskritt på feltet. Behandlingsavslutning ivaretar den enkeltes og de pårørendes behov for å slippe et forlenget dødsleie. For meg blir det et dramatisk skritt å skulle gå aktivt inn for å ta livet av folk.

I sin uttalelse til en NOU-høring, virker det som RVD har noen kriterier som må oppfylles for at en skal få innvilget dødshjelp: ….alvorlig syke mennesker, med store lidelser og/eller hjelpeløshet, mennesker som ser et fortsatt liv uten livskvalitet som totalt meningsløst….

Når en stiller opp slike kriterier – som ikke er så konkrete og avgrensede - må det jo være noen som skal ta imot søknader, vurdere disse – og eventuelt innvilge eller avslå. Hvor selvbestemt blir det da?

Og jeg kan heller ikke fri meg fra hvilket press muligheten for aktiv dødshjelp legger på alle kronisk syke, svekkede, pleietrengende som koster samfunnet store summer. Når du ligger der og vet du «bare er til bry» og du belaster budsjettene – hvor «selvvalgt» blir ønsket om død da?

Erfaringene fra Nederland lover ikke godt. Det som startet med ønsket om å befri døende mennesker fra store smerter, har blitt utvidet til å gjelde stadig yngre mennesker med stadig mer «diffuse» lidelser».

Jeg tror altså svaret må være behandlingsavslutning og smertelindring – satsing på palliativ pleie og omsorg (pleie og omsorg ved livets slutt). Der er jeg også enig med Kjelstadli og RVD. Slik pleie bygges riktignok ut, men det går for langsomt og dekker ikke behovet. Dette vet de ansatte på Sangen Hospice på Hamar mye om.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke