17. sep
 
Aktiv næringspolitikk
En av de viktigste sakene for en ny regjering må være å bidra til vekst og utvikling i hele landet. De nasjonene som lykkes med dette fører en aktiv næringspolitikk.

Publisert: 08.sep.2017 22:58
Oppdatert: 08.sep.2017 23:55

I Norge klarte vi å bygge opp en olje- og gassindustri fra ingenting på slutten av 60-tallet til den industrien vi har i dag. Det skjedde med en aktiv næringspolitikk hvor staten har gitt gode rammevilkår og en langsiktighet som har skapt tillit i næringen. Denne erfaringen må vi nå bruke på nye områder. Det er spesielt to viktige områder vi bør satse på: Bioøkonomi og automatisering/digitalisering.

Disse er naturlige satsingsområder fordi:

• Vi har en moralsk forpliktelse til å bidra med gode globale løsninger for det nødvendige skiftet vi må ta i en mer grønn retning.

• Norge har fordelaktige muligheter til både å gi verden gode løsninger samtidig som vi bygger nye arbeidsplasser gjennom en slik satsing.

• Måten vi produserer mat på, boligene, hvordan vi forflytter oss og utviklingen av ny teknologi hvor digitalisering og automatisering tas i bruk i stor skala, vil være viktige satsingsområder.

Hedmark fylkeskommune har jobbet aktivt med å bidra til vekst i næringslivet i eget fylke. Blant annet gjennom en strategi- og handlingsplan, sammen med Oppland fylkeskommune og fylkesmannen, hvor målet er å øke næringsgrunnlaget knyttet til jord og skog. Her har vi sterke kompetansemiljøer i Innlandet. Først og fremst står landbrukets tradisjonelle verdikjeder sterkt i Innlandet, men vi har i tillegg spisse kompetansemiljøer. Eksempler er Heidnerklyngen og de sterke tremekaniske miljøene.

Disse miljøene vil bidra med viktige løsninger for at vi skal bruke mer tre i bygg og for å få en enda mer bærekraftig matproduksjon med lite bruk av medisiner. Fylkeskommunen har også fått på plass kompetanse for satsingen i alle fylkets regioner. Det gir gründere og bedrifter tilgang på gode medspillere på vekst og utvikling for sine bedrifter. Det har vi fått til i samarbeid med Hedmark kunnskapspark.

Fylkeskommunen er også aktiv med å bidra til et løft for IKT/spillnæringen. Også her har vi gode miljøer, men det offentlige må være med å utvikle. Det gjør vi ved å bli med på finansiering av bedriftsklynger, og sørge for at vi fra det offentlige er med og drar i en felles retning.

Men dette er ikke nok. Vi må også gi næringslivet best mulig infrastruktur. Vei og jernbane har hatt hovedfokus mens staten i for liten grad har villet fokusere på bredbånd. Derfor har fylkeskommunen nå siste året jobbet intenst for å se på hvordan vi raskere kan få bygd ut bredbånd. Gjennom samtaler med de kommersielle aktørene har vi fått en god oversikt. Sammen med opprettelsen av et eget fylkeskommunalt fond til utbygging, vil vi de neste årene få en storstilt utbygging av bredbånd i Hedmark.

Det siste hovedgrepet i år er å avsette 30 millioner til såkornfond. Vi håper vi får med oss flere bidragsytere i høst, slik at Hedmark vil ha et såkornfond med 60-70 millioner i potten. Dette, sammen med kompetanse, håper vi vil gi mange bedrifter det løftet som trengs for å ta skrittet fra en god idé og over til markedet. Vi mener disse grepene vil gi mange arbeidsplasser i årene som kommer.

Aktiv næringspolitikk må til hvis vi skal lykkes med å etablere flere gode arbeidsplasser i Hedmark. Dessverre mener fortsatt mange at næringspolitikken skal være nøytral. Vår påstand er at det ikke finnes et land i verden som har lykkes med en nøytral næringspolitikk. Tvert imot viser vår egen historie at en aktiv næringspolitikk, hvor det offentlige spiller på lag med næringslivet, må til for å lykkes. Vi er fornøyd med det vi har fått til, men vi må videre.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke