15. sep
Skole: Barna trives på aktivitetesskolen.Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
 
Aktivitetsskole (AKS) eller SFO?
I en artikkel i HA tar Arbeiderpartiet til orde for å gjøre skolefritidsordningen i Hamar mer lik aktivitetsskolen i Oslo.

Publisert: 07.aug.2019 14:29
Oppdatert: 07.aug.2019 15:31

Der har AKS gitt et bedre tilbud enn små, asfaltbelagte skolegårder kan bidra med. Men, som tidligere SFO-leder i Oslo, vet jeg at utallige skoler nær Oslomarka, har langt bedre skolegårder og lekemuligheter i grønne omgivelser enn byskolene på Hamar. Barna på disse skolene kan derfor tjene på en fornying av SFO-tilbudet.

Det er positivt for stressa foreldre og slitne barn, om noen fritidstilbud kan avvikles på dagtid. Og bra for helhetlig læring om SFO har ressurser til å besøke arbeidsplasser, gårdsbruk og museer som gjør barna kjent med samfunnet de lever i. Hamar MDG støtter derfor Arbeiderpartiets initiativ om å gjøre hverdagen mer innholdsrik og utviklende for barna, med noen forbehold. Hvorfor?

SFO har lenge vært et stebarn, med få rammer og svært ulike betingelser fra sted til sted. Men det er viktig å innse at dette både har vært positivt og negativt for barna. Negativt om tilbudet er for tynt og tilfeldig, positivt fordi man har sluppet for mye innblanding, preget av politisk skoleideologi. De ansatte har stått friere til å forme et tilbud de vet er bra for barns generelle utvikling. Ikke alle politikere og foreldre har kunnskap om hva som tjener barnas fysiske, følelsesmessige og mentale utvikling. I SFO råder fremdeles respekten for at SFO tida er barnas fritid, og at lek er livsviktig. SFO har derfor tjent som en motvekt i forhold til en overdrevent, serviceinnstilt voksengenerasjon, med tendens til et snevert syn på læring.

Mange vet ikke hvor viktig leken er for en sunn personlighetsutvikling. «Har dere bare lekt i dag», sier de når de henter barna, men lek er ikke bare, bare. Forskningen er helt klar på at fysisk aktivitet og variert utendørs lek, er avgjørende for barns fysiske og psykiske helse. For mye tilrettelegging kan derimot skape usikkerhet og tillært hjelpeløshet. MDGs ønsker for et eventuelt AKS, er derfor at det skal gis stort rom for barnas egne initiativ, bidra til mange kreative og praktiske mestringsopplevelser og garantere opphold i grønne omgivelser. Dette gir barna et bedre grunnlag for å lære, enn ferdigtygd underholdning og for mange voksenstyrte fritidsaktiviteter.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke