hacklink
buy instagram followers
19. sep
Akutt: Fremtidens akuttmottak vil ha observasjonsposter hvor fokus er effektiv diagnostikk og rask behandling, skriver Dag Frode Kjernlie.FOTO: UNNI KRISTIANSEN
 
Akuttberedskap og sykehus
Fremtiden: Jeg har tro på at politikerne vil ende opp med fremtidsrettede løsninger, skriver anestesilege Dag Frode Kjernlie.

Publisert: 09.mar.2015 04:00
Oppdatert: 09.mar.2015 07:07

En fremtidig samling av mjøssykehusene i et hovedsykehus ved mjøsbrua vil frigjøre ressurser til betydelig satsing på prehospitale tjenester. Vi får bedre utstyrte ambulanser og nye ambulanselokaliseringer. Ambulansene blir telemedisinsk oppkoblet mot sykehuset, legevakt eller lokalmedisinsk senter. Ambulansearbeiderne vil ta blodprøver som analyseres på stedet, ta EKG og «se» inn i pasienten med ultralyd. Alle undersøkelsene overføres og tolkes ved sykehuset.

En ny luftambulanse ved mjøsbrua vil møte pasienter/ambulanser innen få minutter i tidskritiske situasjoner. Det er 11 minutters flytid fra Mjøsbrua til Østerdalen (Rena). De færreste øyeblikkelig-hjelp situasjonene er imidlertid tidskritiske, og noe lenger transport har minimal betydning. Dette oppveies av et mer komplett sykehus og mye mindre risiko for videretransport.

Etablering av lokalmedisinske sentre (LMS) blir en styrke for distriktene. LMS’ene bør på sikt utvides, og avlaste hovedsykehuset ved å ta seg av enklere observasjoner og behandlinger under telemedisinsk samarbeid.

I et hovedsykehus ved Mjøsbrua vil vi få samlet flere spesialiteter og bedre vaktordninger. Medisinfaget blir stadig mer komplekst, utstyret mer avansert, og behandlingen mer teamorientert. Hovedsykehuset vil få sterkere fagmiljøer for store pasientgrupper innen kirurgi, kreft, alderssykdommer, traumatologi, intensiv, nyfødt, infeksjon, hjerte, «invasiv radiologi» (navigering med tynne slanger inn i kroppen for diagnostikk og behandling). Videre blir det i hovedsykehuset mulighet for et PCI-senter for utblokking av årer ved svært tidskritiske hjerteinfarkt. Et kjempefremskritt.

Akuttmottak: I dag er det de ferskeste legene som regjerer i akuttmottakene. Når den ferskeste legen trenger hjelp i dag, tilkalles vanligvis den nest ferskeste. I et hovedsykehus vil vi derimot få vaktordninger med spesialister i akuttmedisin/mottaksmedisin. Rask start av riktig behandling har stor betydning, men er ingen selvfølge. Fremtidens akuttmottak vil ha observasjonsposter hvor fokus er effektiv diagnostikk og rask behandling, med dedikerte spesialister og eget avansert utstyr som CT og MR. Man vil tidligere få et bedre beslutningsgrunnlag, hvilket kan ha stor betydning for prognosen.

I fremtidens sykehus er det kun enerom som gjelder. Nesten alle SI-pasienter i dag ligger i flersengsrom, og det ligger ikke til rette for ombygging. Undersøkelser viser at 90 prosent av pasientene oppfatter sine nabosengspasienter som en betydelig stressfaktor. Enerom med egne bad gir dokumentert bedre prognose, lavere smitterisiko og store fordeler med tanke på velvære, søvnkvalitet og taushetsplikt.

Dagens sykehusavdelinger i SI er nesten utelukkende bygd som lange rette korridorer med flersengsrom og felles bad/WC. Denne strukturen er uendret siden 1800-tallet. Den er gammeldags og upraktisk, og fører til masse unødvendig løping for personalet. Moderne sykehusavdelinger bygges gjerne med 8 – 12 enerom i såkalte «sengetun». Det gir betydelig økt pasientsikkerhet og trygghetsfølelse.

Undersøkelser tyder på at optimal sykehusstørrelse er 200 - 500 senger. Et somatisk hovedsykehus i SI vil sannsynligvis få 400-500 senger. Noen av enerommene bør bygges litt større slik at man i en krisesituasjon (epidemi) kan bruke rommene som tosengsrom. I Sollna utenfor Stockholm bygger man et sykehus med 600 enerom, hvorav 80 rom bygges marginalt større av beredskapshensyn.

Til sammenlikning: Moderne og populære St. Olav i Trondheim har 900 enerom. Utenfor Drammen planlegger man sykehus med 650 enerom, og man vurderer et PCI-senter. I sør er Ahus et moderne sykehus som har hatt sine startproblemer pga dårlig planlegging. I Østfold åpner snart et sykehus med 450 enerom. I USA er gjennomsnittsstørrelsen på de 17 «beste» sykehusene 1.002 senger. Viktige faktorer som bedømmes er overlevelse, antall spesialiteter, opplevd pasientkvalitet og pleietjeneste.

I innlandet vil vi snart være omringet av topp moderne sykehus med kun enerom. Tror vi at fremtidens opplyste pasienter vil velge flersengsrom med felles bad/WC i et funksjonsfordelt lokalsykehus, med risiko for videretransport Mjøsa rundt for å treffe riktig lege…?

Man vurderer å beholde et av dagens sykehus som et effektivt sykehus for planlagt kirurgi. Dette er viktig. I et beredskaps- og sårbarhetsperspektiv vil Elverum være mest optimalt, men andre kan velges. Av beredskapshensyn (avstandsproblematikk, totalt sengeantall i SI) bør man beholde små lokalsykehus på Tynset og Kongsvinger.

Jeg er ingen sentraliseringsfanatiker og tror ikke at størst er best, eller at ny teknologi løser alle problemer. Vi kan velge å opprettholde dagens sykehusstruktur rundt Mjøsa: 3-4 ikke-komplette sykehus med svært kostbare vaktordninger innenfor et bittelite areal. Det er jo alltid enklest å si «nei» til forandringer. Da trenger man heller aldri å bevise noe. Jeg har imidlertid tro på at politikerne våre vil ende opp med fremtidsrettede løsninger.

Etter 25 år som lege er inntrykket at så lenge man holder seg frisk, ønsker man seg et lite og «koselig» sykehus tett ved. Blir man derimot selv alvorlig syk, ønsker man seg til det «største og beste», selv om det ligger lenger unna. Usynlige fylkesgrenser hindrer dessverre optimal pasientbehandling. Det er på høy tid at vi får et sykehussystem med pasientene i sentrum, og ikke som i dag, med legene i sentrum.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke