Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Akuttsykehus med psykiatri?

Publisert: 04.mai.2017 14:45
Oppdatert: 04.mai.2017 16:07

Ringsaker Blad tar opp noe som jeg har spekulert mye på. Det er foreslått å legge psykiatri inn i det eventuelle nye akuttsykehuset som er foreslått skal bygges. Hva mener de egentlig med det? Er det tenkt et sted for akuttinnleggelse, tverrfaglig utredning og eventuelt behandling, og så utskrivning til hjemmet og fastlegen, til kommunen og hjemmesykepleie, og ved alvorlige psykoser til de to psykiatriske sykehusene vi har i Hedmark og Oppland?

Eller er det for å nedbygge disse to sykehusene som vi har? Sykehussenger er jo en kostbar måte å drive omsorg på. Vi har i senere år sett en opptrappingsplan for psykisk helse for å få flest mulig av pasientene over i poliklinisk behandling og derved få ned bruken av sengepostene. I 1980 hadde vi 12.300 senger for psykiatriske pasienter. I 2013 var dette mer enn halvert og kommet ned på 3.857 senger.

Vi har fått distriktpsykiatriske sentre i stedet, og flere pasienter har fått hjelp. Men de alvorlige sinnslidende, psykosene eller «de gale», hvor er det blitt av dem? Særlig i USA har mange alvorlige sinnslidende og rusmisbrukere blitt skrevet ut fra institusjonene til intet og lever på gata. Datteren min bosatt i staten Washington forteller at de bostedsløse blir hentet av politiet og puttet i fengsel, passet på av folk uten utdannelse for psykiatri.

Vi må ikke få slike tilstander her. Disse pasientene trenger jo å bli tatt vare på så de ikke skader hverken seg selv eller andre, og til behandlingen trenges det jo utdannet personale så vanskelig som dette kan være. Det kunne være interessant å få vite litt mer om hvordan Helse Sør-Øst og de som steller med disse tingene har tenkt seg fremtiden for psykiatrien her i innlandet. Rus og mentale lidelser hører ofte sammen, det kan være vanskelig å behandle. Sengene og personale vi har for slike pasienter bør ikke bli borte.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke