Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Psykiatri: Nærmere 30 prosent av ungdom som sier de har psykiske problemer – mange er tause om sine tunge tanker.Illustrasjon: Colourbox
 
Alarmerende funn om ungdom som sliter
Psykisk helse: Ungdom som sliter psykisk oppsøker i mindre grad hjelp enn de som ikke sliter.

Publisert: 11.apr.2018 11:15
Oppdatert: 11.apr.2018 15:24

Hvordan skal vi fange opp ungdommer som sliter psykisk når de ikke forteller om det til venner, foreldre eller andre voksne?

En studie baser på data fra Ungdata-studien viser at ungdom som sliter psykisk i mindre grad oppsøker noen å snakke med enn ungdom som ikke sliter med psykiske plager. Når de har et personlig problem eller føler seg trist og trenger noen å snakke med oppsøker de med psykiske plager i mindre grad venner og foreldre eller andre voksne.

Dette er alarmerende funn. Om disse ungdommene ikke får snakket med noen om vanskelige tanker og følelser kan det kanskje føre til mer alvorlige psykiske lidelser seinere i livet. Faren for at de ikke mestrer skole eller arbeidsliv blir også større, og de står i fare for å komme skjevt inn i voksenlivet fordi de fikk en vanskelig ungdomstid.

I underkant av seks prosent av ungdommene i studien rapporterte at de slet psykisk. Som andre studier viser den videre at jenter sliter mer enn gutter med både angst og depresjon. Men begge kjønn finnes i gruppa med psykiske plager.

• Over 40 prosent av ungdommene som sliter psykisk oppsøker ikke skolehelsetjenesten.

• Opp mot 30 prosent har ikke oppsøkt fastlegen i løpet av siste 12 måneder.

På Ungdata.no kan du for øvrig sammenligne tall for ungdoms psykiske helse i kommunene i HAs dekningsområde.

En annen studie knyttet til foreldre viser at foreldre kvier seg for å ta opp og diskutere bekymringer og ubehagelige temaer i familien. Om foreldre ser at deres ungdom sliter er det altså ikke sikkert at de tør å ta det opp som et tema med ungdommen.

Hva som er årsaken til at ungdom som sliter psykisk ikke tar kontakt med venner, foreldre eller andre voksne og snakker om det som plager dem kommer ikke fram i denne studien. Men dagens «vellykkethetssamfunn» bidrar kanskje til at det er vanskelig å stå fram som en som har det vanskelig. Ungdom stiller store klav til seg selv og blir stilt krav til av andre ungdommer og voksne. I tillegg bygger sosiale medier opp under en vellykket framstilling av livet.

Foreldre og voksne må ta et større ansvar for å snakke med ungdom om livets opp- og nedturer og gjerne fortelle om sine egne nederlag eller motbakker. Men det er også viktig at psykisk helse får en større plass i skolen på lik linje med ernæring og fysisk aktivitet.

Helsesøster er et lavterskeltilbud til all ungdom i skolealder som kanskje er en av de første elever kan henvende seg til. En annen studie har vist at bare 12,6 prosent av skolene i Norge oppfyller normtallet med en full helsesøsterstilling på 800 elever i videregående skole. Om helsesøster bare er på skolen en dag eller to i uka er hun kanskje ikke der når ungdommen har behov for hjelp eller tør å oppsøke hjelp.

Skolehelsetjenesten med helsesøster bør styrkes i flere norske kommuner. Og samtidig bør det tverrfaglige samarbeidet knyttet til ungdom med psykiske plager styrkes slik at alle jobber i samme retning.

Studien er publisert i Nordic Journal of Nursing Research.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke