Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Alkoholforbruk og statistikk

Publisert: 04.apr.2018 13:10
Oppdatert: 04.apr.2018 14:03

Ifølge Storbritannias tidligere statsminister Benjamin Disraeli finnes det tre typer løgn: Løgn, forbannet løgn og statistikk. Statistikken viser at det nå drikkes mindre alkohol i Norge enn tidligere. Forklaringen på dette er blant annet at avgiftene har økt. Det kan vel være riktig at dette er en av grunnene til nedgang i salg av alkoholholdige varer kjøpt over disk i Norge. Dersom tallene i statistikken kun ble beregnet ut fra salg her i landet, og muligens også salg via taxfree, ville det vært en slutning på feil grunnlag.

Statistikerne bygger nok også tallene sine på forskjellige analyser og sannsynlighetsberegninger, men dette vil likevel sjelden eller aldri føre til resultater det kan settes to streker under. En fersk undersøkelse viser at 60 prosent av oss nordmenn oftere og oftere handler i Sverige. I fylker og kommuner nær grensen ligger satsen på 80 prosent. Trolig vil andelen være enda høyre for nordmenn som er de aller nærmeste naboene til svenskegrensen. At et stort antall nordmenn handler på grensenære svenske systembolag og tidvis skaper køer for å få med seg kvoten hjem, er en kjent sak. Mange turer og mange voksne personer blir mange kvoter.

Coop Extra på Storlien i Trøndelag selger alkoholholdige varer via det svenske Systembolaget. I julen måtte butikkens kafé stenges og brukes som lagerplass. Ifølge Adresseavisen sto folk i 50 meter lang kø for å få varene sine. I tillegg til svenskehandelen kommer smuglingen. Denne foregår både i stor og liten skala og gjelder også ulovlig innførsel fra andre land enn Sverige.

Tollerne klarer å avsløre en del, men det er all grunn til å tro at både profesjonelle og uprofesjonelle smuglere klarer å få med seg betydelige kvanta inn i Norge. Det er altså flere årsaker til at det ikke går an sette likhetstegn mellom alkoholforbruket her i landet og salget som kan registreres. I dette bildet finnes så mye det er umulig å beregne. Det eneste vi med sikkerhet kan si, er at hjemmebrenningen i Norge vel er blitt såpass ubetydelig at den ikke vil gi utslag på noen statistikk.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke