17. sep
 
Alle mennesker har lik verdi

0
Publisert: 08.mai.2015 06:43
Oppdatert: 08.mai.2015 06:46

Som politiker har jeg fulgt et mantra og min personlige overbevisning om at alle mennesker har lik verdi. Jeg tar avstand fra enkeltpersoner som tror og mener at de har en større rett enn andre, eller som står frem og tror at de er mer verdt enn andre.

� Jeg tror på et regulert samfunn og demokratiet i praksis. � Jeg tror på det gode i folk inntil det motsatte er bevist. � Jeg har vokst opp med den «gylne regel»: Du skal gjøre mot andre det du ønsker at andre skal gjøre mot deg.

Jeg har selvsagt møtt mennesker som har tøyd og brutt lover og regler og som på den måten ødelegger for egne og andres muligheter fremover, men jeg har aldri forklart at årsaken til dette er at han/ hun var kristen, muslim eller med annen etnisk bakgrunn. Min erfaring i møte med mennesker er at vi alle er like forskjellige.

Vi må ikke la det bli stående som en sannhet at alle med samme etnisk tro eller bakgrunn er med samme holdning, ikke til å stole på bare er kjeltringer mm, ja du som jeg kjenner regla som blir dratt opp i enhver diskusjon.

Jeg er så lei av generalisering og stigmatisering, der ulike grupper blitt satt opp mot hverandre. Det er en urett vi aldri får gjort opp igjen.

Når jeg har fulgt utspill i media inkludert Facebook ang Pegida sin marsj i Hamars gater så er jeg skremt over debatten. Hva slags verden får vi om vi lar aggressive påstander være drivkraften? Vi har gjennom historien sett hva som skjer når hudfarge og etnisk opprinnelse avgjør hvilke rettigheter du har som menneske.

Det som kunne vært en god debatt om hvordan vi skal løse de store utfordringer vi står ovenfor i verden blir forsøplet av påstander. Jeg er skremt over argumentasjon uten nyanser og som foregår i svart/hvitt. Jeg kjenner på stor fortvilelse over all den aggresjonen som så synlig kommer frem, aggressive påstander om at motsatsen til Pegida er antihvite, vi ønsker at Sharia skal overta Norge og er for innføring av voldtektsmenn - at vi ønsker dem velkommen til voldta våre norske jenter. Dette er skremselspropaganda og nører opp under fremmedfrykten.

Historien beskriver innvandring og utvandring, mange på flukt på tvers av landegrenser på grunn av krig og elendighet, mange som arbeidsinnvandrere. Det vi ser nå er masseflukt, med 51 millioner mennesker på flukt - det høyeste tallet siden andre verdenskrig.

Under andre verdenskrig ble det begått alvorlige overgrep mot sivilbefolkningen på alle sider. FN ble dannet etter krigens slutt. Det var enighet om at verden trengte mekanismer som sørget for at denne historien aldri kunne gjenta seg. FNs vedtatte verdenserklæring for menneskerettigheter er det viktigste grunndokumentet i det internasjonale arbeidet for menneskerettigheter og det er en menneskerett å kunne søke asyl.

Så la oss derfor ta våre oppgaver på alvor, være en stor bidragsyter i å bidra til å rette opp ubalansen i verden. I en livssituasjon med krig og nød ville vi selv ønsket å få hjelp.

La oss hjelpe de hjemme der dette er mulig.

La oss hindre at flere blir drevet inn i livsfarlige fluktruter og inn i armene på kyniske menneskesmuglere.

La oss ta imot flyktninger og asylsøkere og la dem få være en ressurs for seg selv og sine og for samfunnet ellers.

Leder av Hedmark Flerkulturelle råd

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke