23. okt
 
Alle savner vi svalene

Publisert: 31.mai.2018 15:15
Oppdatert: 31.mai.2018 15:24

Eiliv Sandberg skriver om svalene, som han savner. Disse flotte, elegante fuglene er blitt borte. Alle savner vi dem. Årsaken tror jeg ligger i den store endringen i landbruket. Nå lagres halmen i plastballer ute, trenger ikke tak. Gras blir ikke til høy lenger, trenger heller ikke tak. Og det var oppe under taket på låvene at låvesvalen hadde sitt eldorado. Fluktet elegant ut og inn av de store gluggene på låvene, og limte fast sine reir oppe under taksperrene. Dit låvesvalene kom tilbake, år etter år.

Dette skrev Eiliv Sandberg 25. mai.

De låvene vi husker fra bygda, ofte salryggede, falleferdige, eksisterer ikke lenger i det etterkrigsrike landbruket. Låvene er erstattet med «landbruksbygg», hvis innhold ikke er kjent, og som ikke har noen «sjel». Ingen glugger for svalene, derfor ingen låvesvaler.

Tårnsvalene har lidd samme skjebne, med låvenes «død». Fordi de gamle låvene med krum teglstein, er erstattet med moderne, flat sementstein. Det var plassen mellom steinene – i krumningene – at tårnsvalene hadde sitt eldorado. Fluktende, med sine lange spisse vinger i 100 km/t, bråstoppet ved takskjegget. Hang der noen sekunder til den smatt inn til eggene eller ungene.

Men, kanskje verst av alt, insektenes føde er blitt totalt borte. Noen mener at dette også var landbrukets skyld. Insektene ble borte samtidig med at de giftige sprøytemidlene ble innført i landbruket. Ikke en gang husflua har overlevd.

Akkurat i dag er tre tårnsvaler observert, fluktende i nærheten av gamle Hamar bryggeri. Kanskje ligger det igjen noe gammel krum takstein akkurat her? Men hva lever de tre tårnsvalene vi så av?

Insektenes død kan være et farlig tegn for menneskeheten. Slike er nødvendige i menneskene tilværelse. Om biene dør ut, dør menneskeslekten ut samtidig, hevder vitenskapen. Og 30 prosent av biene er allerede borte.

Som menneskeheten har tullet seg bort, med sin moderne, hyperintelligens. Svalesang er det noe som heter.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke