15. sep
Livskvalitet: Et liv mer basert på verdier og fellesskap.Foto: Sara Johannessen , NTB SCANPIX
 
Alle vinner på likhet
Likhet: Vi blir ikke lykkeligere, lever lengre eller har mindre problemer selv om vi blir rikere.

Har du noen gang tatt deg i å sammenligne deg med andre? Finere hus, dyrere bil, bedre jobb. Sosiale medier er med på å forsterke sammenligning og noen ganger misunnelse. En rask tur innom Facebook forteller deg om hytteturer, sydenturer, storbyturer eller andre turer som venner viser frem. Og det ser alltid bra ut. Uroen over hva det vil koste å skaffe barna utstyr, nettbrett, den nyeste smarttelefonen, eller hvordan man skal få betalt for alle aktivitetene sniker seg inn. Hvordan holde tritt i en verden som består mer og mer av ytre vellykkethet og materiell velstand?

Faktum er at vi blir ikke lykkeligere, lever lengre eller har mindre problemer selv om vi blir rikere. Når man sammenligner land og ser på Brutto Nasjonalprodukt (BNP, altså hvor rikt landet er) og forventet levealder ser man ingen sammenheng. Man lever ikke lengre i rike land. Men hvis man sammenligner fattige og rike innad i et land, så finner man en klar sammenheng. Innbyggerne med høy inntekt lever lengre enn de med lav inntekt. Grad av inntekt har stor innvirkning innad i et land, men ingenting å si på tvers av land.

Grunnen er at innad i et land ser vi på hvordan vi står i forhold til hverandre og størrelsen på forskjellen mellom oss. Så hva skjer hvis vi øker eller minsker forskjellene?

Det viser seg at på en rekke problemer, slik som forventet levealder, barns matte- og leseferdigheter, selvmord, overvekt, innsatte i fengsel, psykiske problemer, tillitt og sosial mobilitet, gjør land med store ulikheter det konsekvent dårligere enn land med små forskjeller. Og jo større ulikheter innad i landet, desto dårligere gjør de det på disse målene.

Barn lider i ulike samfunn. UNICEFs Indeks om barnevelferd ser på en rekke mål om hvordan barn har det. Når man sammenligner denne indeksen med grad av ulikheter i inntekt i et land, er det en sterk og tydelig sammenheng. Barn har det verre i ulike land. Men når man ser på den samme indeksen og sammenligner med lands BNP, ser man ingen sammenheng. Barn har det ikke bedre i rike land. Dette er det viktig at man forstår, fordi det betyr at vi trenger ikke økonomisk vekst for at barn skal få det bedre. Økonomisk vekst er viktig i fattige land. Men i velutviklede land må vi minske forskjeller i inntekt for å får det bedre, ikke gjøre landet rikere.

Større likhet har mest å si for de som har lavest inntekt, men det er også fordelaktig for dem med høy inntekt. Vi sammenligner oss like mye med hverandre uavhengig av status, klasse og inntekt. Vår frykt for å bli vurdert av andre utløses i alle sosiale lag og skaper usunt stress, bekymringer og angst. Relasjoner som oppleves vurderende og truende fører til kronisk stress som ikke er bra for helsen for noen.

Norge er et av de beste landene i verden når det kommer til økonomisk likhet. Dette må vi verne om og ta vare på, fordi vi ser at forskjellene i Norge nå øker. For å bevare denne likheten trenger vi en politikk som er modig og ambisiøs og tar kunnskapen om forskjeller på alvor. I vår menneskelige natur ligger et ønske om vekst og fremgang. Vi vil ha mer, bedre, fortere. Men når man har kommet opp på et visst inntektsnivå, har ikke mer penger effekt på vår lykke. Det vi trenger minst av alt er en politikk som legger til rette for at de rike skal bli rikere. Heller ikke for deres egen del.

Livskvaliteten og nivået på lykke i et samfunn har en sammenheng med politikken som føres. Når man spør mennesker hva de ønsker seg, svarer de mindre grådighet og et liv mer basert på verdier og felleskap. Vi trenger en politikk som ivaretar disse interessene. Vi trenger en politikk som har en visjon som inspirerer alle innbyggerne til sammen å skape et bedre samfunn, i stedet for å bare bedre sin egen situasjon som individer.

Vi må snu oppmerksomheten fra materielle standarder og økonomisk vekst, til hvordan vi kan forbedre den psykologiske og sosiale livskvaliteten i samfunnet som helhet. Det kan vi bare gjøre sammen. Det beste folkehelsetiltaket vi kan gjøre i Norge er å stanse økningen av forskjeller og tilstrebe et økonomisk likere samfunn. Det vinner vi alle på.

Fredag kommer SVs leder Audun Lysbakken til Hamar kulturhus. Det blir folkemøte om forskjells-Norge og konsekvensene av dette. Kommer du?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke