hacklink
18. sep
Allemannsretten: Artikkelforfatter Lasse Heimdal ute og bruker allemannsretten.
Foto: Lill Haugen
 
Allemannsretten er en menneskerett
Norsk Friluftsliv registrerer at Frps Katrine Aurland er sterkt uenig med SVs forslag om å grunnlovfeste allemannsretten.

Publisert: 01.feb.2016 04:00
Oppdatert: 01.feb.2016 10:06

Aurland peker blant annet på at eiendomsretten vil komme i konflikt med allemannsretten, og at eiendomsretten står sterkt i Norge som et demokratisk prinsipp. Katrine Aurland vil heller styrke lokalpolitikernes makt når det gjelder utbygging i eksempelvis strandsonen hvor allemannsretten gjelder, enn å ta allemannsretten inn i grunnloven, ifølge Hamar Arbeiderblads artikkel 27. januar knyttet opp til den såkalte Næra-saken.

Aurland blander to saker: Allemannsretten handler om allmennhetens retter til ferdsel, høsting og opphold i utmark, og forutsetter at de som ferdes tar hensyn til naturen og grunneier. Allemannsretten fortrenger ikke eiendomsretten.

Demokrati er som kjent folkestyre. Folket skal ha vesentlig innflytelse på hva slags beslutninger som fattes. De fleste demokratier har en grunnlov eller forfatning som beskriver grunnleggende verdier og prinsipper for samfunnet. Både eiendomsretten og allemannsretten er sterkt demokratisk forankret i Norge.

Eiendomsretten er godt forankret i grunnloven. Allemannsretten er det ikke. Og nettopp derfor bør Norge grunnlovsfeste allemannsretten. I de tilfeller der allemannsretten kan komme i konflikt med eiendomsretten, skal lovforvaltere vite at begge disse verdiene er viktig for folket, og at interessekonflikter så langt det er mulig må løses slik at begge verdiene bevares for samfunnet.

Norsk Friluftsliv er ikke i mot en sterkt forankret eiendomsrett i Norge. Men fordi tilgang til natur og kystlinje er av så stor betydning for hele befolkningens livskvalitet og folkehelse, og en del steder er blitt et knapphetsgode, kan vi ikke akseptere at noen få skal reservere disse verdiene kun for seg selv. Dette er det bred oppslutning om i Norge, også i Frp.

Allemannsretten og friluftsloven sikrer befolkningen tilgang til utmarksarealer uten at det er til utilbørlig hinder eller skade for grunneier. Allemannsretten i seg selv er heller ikke et hinder for at grunneier etter avtale med kommune kan omdisponere arealer til annet bruk enn utmark.

Dette grunnlovsforslaget er derfor noe Frp kan og bør støtte. Frp sier de er «Partiet for folk flest». Grunnlovsforslaget er til beste for folk flest, og svekker ikke grunneiere.

Egentlig handler synspunktet til Frp i den aktuelle saken mer om forvaltningsnivåer og kontrollmyndighet i enkeltsaker, enn om en grunnlovsfesting av allemannsretten eller ikke. Det kan vi gjerne diskutere, men det er etter vår oppfatning en annen sak.

Den største utfordringen og trusselen mot folkehelsen og alle menneskers behov for enkel tilgang til natur og friluftsliv er stadige arealendringer, fortetting og utbygging som ikke tar hensyn til at menneskene som faktisk skal bo, leve og arbeide der, fortsatt får tilgang til lys, sol og naturopplevelser, og at barn og voksne kan ferdes trygt til fots og på sykkel til sine daglige gjøremål.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke