16. sep
 
Allemannsretten må inn i Grunnloven
Frihet er det fineste ordet jeg vet. En frihet vi har i Norge er allemannsretten. Snart skal Stortinget stemme over SVs forslag om allemannsretten skal få plass i Grunnloven.

Publisert: 11.jul.2018 13:08
Oppdatert: 11.jul.2018 13:12

Nå trengs det en avklaring av hvor Høyre står i saken for å sikre flertallet. Jeg utfordrer Høyres representant Tonning Riise til å være med på å gi noe av det fineste vi har i Norge plass i grunnloven.

Allemannsretten gir frihet på like fot, noe som har formet oss som mennesker og som samfunn,- og det har formet oss godt.

De aller fleste er en tur på fjellet, eller ved en sjø, elv eller vann i sommer. Det kan være en kort tur langs Ottestadstien eller i skogen bak huset for å plukke blomster med barnebarnet. En søndagsutflukt Trysil for å plukke bær eller sopp, en telttur til Hedmarksvidda med fiskestang med venner, eller en tur langs Glomma til for å nyte noen minutter alene. Hedmark er full av fantastisk natur, men også hos oss trues allemannsretten av utbygging, der hensynet til allemannsretten ikke er vektlagt nok.

Allemannsretten er noe av det norskeste vi har. Tenk så flott det er at i landet vårt har alle rett til å ferdes og være ute i naturen, uavhengig av hvem som eier grunnen. Det gjør at de fineste opplevelsene er helt gratis, og gir oss påfyll til å klare hverdagen. Allemannsretten gir oss en rett, men også en plikt til å ferdes hensynsfullt i naturen.

Allemannsretten springer ut av hevdvunnen, århundregammel sedvane, og er også lovfestet i friluftsloven. Den omhandler både ferdsels-, oppholds- og høstingsrett. I dag er allemannsretten viktigst for friluftslivet, men historisk har den også vært viktig for å utjamne økonomiske forskjeller. I tidligere tider kunne den bety forskjellen mellom liv og død for fattigfolk.

I vår tid er allemannsretten et viktig symbol på både friheten og felleskapet. Retten til å bruke naturen gjelder uavhengig av eiendomsrett, fordi landet tilhører oss alle.

Prinsippet om å få gå og være der man vil er likevel stadig under press, blant annet i strandsonen og på fjellet. Nye tall fra SSB viser at nedbyggingen fortsetter selv om tempoet har bremset litt opp og der det bor mest folk, har de minst igjen til felles og gratis bruk. Utbygging som hindrer fri ferdsel, nedbygging av strandsona, inngjerding og innføring av betalingsløsninger er noe av det som utfordrer allemannsretten i dag.

Eiendomsretten finnes allerede i grunnloven, mens allemannsretten glimrer med sitt fravær. Det mener SV at bør endres. Allemannsretten er en så viktig frihet at den er umistelig. Snart skal Stortinget stemme over forslaget, og vi er svært glade for at både Arbeiderpartiet, MDG og Venstre har varslet sin støtte. Siden Grunnloven må endres med to tredjedels flertall trenger vi Høyre med på laget som sikrer denne viktige friheten. De har så langt vært tause. Dere er hjertelig velkommen med på laget.

Så Kristian Tonning Riise, stemmer du for å sikre at den viktige friheten for alle, for at den norske tradisjonen og verdiene som ligger i Allemannsretten kommer inn i Grunnloven og med det vernes sterkere enn i dag slik at også de som kommer etter oss kan nyte samme frihet som vi har?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke