hacklink
18. sep
 
Alternativer til dobbeltspor

Publisert: 20.mai.2019 16:53
Oppdatert: 20.mai.2019 17:02

Einar Lang-Ree mener det ikke er trafikkgrunnlag for dobbeltspor til Hamar og videre nordover. I innlegget 20. mai foreslår han store investeringer i sykehus som alternativ. Undertegnede er enig med Lang-Ree når det gjelder dobbeltspor, men mener jernbanene i mjøsområdet trenger andre og ikke så store investeringer.

I stedet for dobbeltspor til Hamar kan det bygges litt kortere strekning enkeltspor, fra Dovrebanen nær Tangen til Rørosbanen nær Ilseng. Dels for å avlaste banestrekningen Tangen-Hamar; men mest for å kunne kjøre tog mellom Oslo og Elverum «snarvei» Tangen-Ilseng, i stedet for «omvei» via Hamar.

Mange velger nå fly mellom Oslo og Trondheim, fordi togreiser over Dovrefjell tar lang tid. Jernbanen gjennom Østerdalen kan bli mer konkurransedyktig enn den over Dovrefjell, med her antydet ny banestrekning sørøst for Hamar, og mye lengre ny banestrekning fra Rørosbanen ved Tynset gjennom Kvikne til Dovrebanen ved Ulsberg.

I stedet for dobbeltspor på strekningen Hamar-Moelv kan Gjøvikbanen forlenges til Moelv, som er noe kortere strekning. Mjøsbru bare for jernbane blir nok for dyr, så ny mjøsbru for E6 må da bygges med jernbane inne i stor bærekonstruksjon, under vegbane med fire kjørefelt. Dette er en historisk mulighet som vil skusles bort hvis ny mjøsbru bygges uten bæreevne for og plass til jernbanespor.

Intercitytriangelet var/er en storslått jernbaneplan, med økende «langpendling» mellom boliger nordover til Øyer og Gausdal og arbeidsplasser i/ved Oslo, som hovedforutsetning for norddelen. Det er vel egentlig «kontraproduktivt» å investere hundre milliarder kroner i ny jernbane med dobbeltspor helt til Lillehammer, i stedet for å investere tilsvarende beløp i oppbygging av næringsliv i mjøsområdet, og/eller boligbygging i Oslo-området?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke