hacklink
buy instagram followers
18. sep
 
Amatørene selger så det suser
Suksess: Friserte fruer solgte 3.400 billetter i Brumunddal. 1.500 så årets Nordbygdarevy i Løten. Like mange så Væillsetrevyen.

Publisert: 10.des.2016 10:12
Oppdatert: 10.des.2016 10:17

For de lokale kulturaktørene selger så det suser, både i Ringsaker, Løten og Stange. Og aller mest folk trekker de som lokker med humor som virkemiddel.

For alle liker å ha noe å flire av. Og de fleste synes det er ekstra stas å kunne flire sammen med noen en kjenner, for da blir det gjerne ekstra gøy. Det er en viktig suksessformel for mange av de lokale publikumstrekkerne.

Akkurat nå er det Damenes Aftens årvisse julekabaret som utspiller seg i Hamar, med bortimot 1800 solgte billetter i Hamar Teater. Damene har riktig nok sitt helt egne konsept, fjernt fra bygderevyene. Men også julekabareten har den lokale tilknytningen som trekker, i tillegg til musikken, humorinnslagene og en dose ettertanke. «Det var omtrent som å være på Broadway», kommenterte en tilskuer i HA etter premieren denne uka. Og det er ikke noe dårlig skussmål for en Hamar-kabaret.

Den helt store hel-lokale publikumssuksessen i høst har vært de friserte fruene i Ringsaker, eller «Brumunddals fem favorittdamer», som Hamar Arbeiderblads anmelder kalte dem etter premièren. Det er ti år siden de satte opp sin første forestilling, og senere har de kommet tilbake med nye showopptredener annethvert år. HAs anmelder bemerket også at tittelen «Avkledd» var helt på sin plass, for damene «byr nemlig til de grader på seg selv», syntes han.

Samme sted het det også at fruene «besitter evnen til å ta folk og følelser på kornet, og det er ingen som kjenner brumunddøler bedre enn byens friserte fruer.» På slutten syntes anmelderen at det til og med luktet svidd av dem.

Både Nordbygdarevyen og Væillsetrevyen har et rendyrket lokalrevykonsept, helt annerledes enn både friserte fruer og damene i aftenstemning. Væillstrevyen har gjort sine forestillinger siden 2005, mens Nordbygdarevyen i år tok utgave nummer 24 av «Bygdesnadder» vel i havn.

Nytt av året er det at Tor Karseth har vært hyret til å skrive en helhetlig handling, med kommunesammenslåing på Hedmarken som tema, og der Hamar, Elverum og Løten går sammen under det illevarslende navnet HEL, med Løten som sentrum.

«Morosamt», sa Sigbjørn Johnsen som var til stede på premièren og kjente att fylkesmannen.

Mens de i Vallset fortsetter å sitte i Gat’n og fundere på livet. «Samtlige seter var besatt og publikum lo om kapp», ifølge HAs anmelder på Vallset samfunnshus. Spesielt hjertelig lo de visst av Hamars ordfører Einar Busteruds kamp for full sprut i det som i fjor ble benevnt prostatakulpen på Stortorget.

For det er ikke alltid det skal så mye til, før alle flirer seg skakke og går hematt på skrå.

Det eneste stedet der den tradisjonelle revyen ikke ser ut til å fungere, er i Hamar – selveste revybyen i Hedmark, om en skal se historisk på det. Og gudene skal vite at det ikke er stoff nok også i Hamar til en tilstrekkelig lattervekkende revy. «I en by der det skjer såpass mye merkelig som i Hamar, er det aller merkeligste at ingen gjør en revy av det,» het det i en kommentar i Hamar Arbeiderblad for to år siden.

«Og en trenger ikke bare tenke på stupetårnet når det gjelder Hamars merkverdigheter. Selv om det selvsagt er bortimot uslåelig», ifølge kommentaren.

Og denne idéen om en Hamar-revy er slett ikke tatt ut av løse lufta. For helt fra 1920-årene og langt opp på 1960-tallet var de årlige revyene den kanskje aller mest populære årlige underholdningen i Hamar. Men det som har skjedd etter at revyene gikk av moten i Hamar, er at det er bygdene som har videreført tradisjonen. Mens kulturlivet i Hamar er blitt ytterligere profesjonalisert.

Men det betyr ikke at revyløpet er kjørt i Hamar. For kanskje er det rom i kulturhusets allerede supertette høstprogram til en gjenoppvekkelse av en ekte Hamar-revy? Eller kanskje i stedet et Hamar-show? For kulturhuset trenger også arrangementer med solid lokal profil, i tillegg til alle de tilreisende stjernene.

Eller – for å tenke i andre baner – kan kanskje Hamar-showet utvikles til en Hamar-galla? For Ringsaker har jo ikke bare et velfrisert frueshow, men kommunen har også en framifrå årlig Ringsaker-galla midt i januar, for virkelig å hedre det lokale. Og kanskje kan noe lignende også bli et av Hamar kulturhus sitt årlige lokale høydepunkt? Med rød løper, bobler i glassene og tårevåte vinnere? Som sier at dette hadde de aldri drømt om, men at de er så glad, så glad?

Og er det ikke slik at jo mer en tenker på det, jo mer tiltalende er idéen? Ikke at en skal snappe galla-idéen fra ringsaksokningene, og tanken om en felles Hedmarken-galla er som kjent for lengst, eventuelt inntil videre, begravet. Men har ikke Hamar også behov for en lokal festaften som en kilde til tilhørighet, identitet og lokal moro?

Jo visst har Hamar den nasjonale idrettsgallaen tilbake igjen i januar, men lokal er den ikke. Mens Ringsakergallaen – den er 100 prosent lokal. Og kan ikke den være et ypperlig utgangspunkt også for en Hamar-feiring? Så er det opp til hamarsingene å finne på enda noen enda mer gøyale kategorier enn årets idrettsleder, årets byggeskikkpris, årets kulturformidler og årets musikkformidler.

Forresten er Friserte Fruer blant de nominerte som «årets kulturformidler» i Ringsaker. Med tanke på de 3.400 som de drev og formidlet seg til i høst, er de vel nærmest å regne som favoritter i sin klasse.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke