17. sep
Tømmer: Det er foretatt massiv hogst av myrholmer sør for Brumundsjøen.Foto: Arnt Olav Velten
 
Anbefaler frivillig vern i Vangsåsen
Naturvernforbundet i Hedmark viser til leserinnlegg i Hamar Arbeiderblad 6. oktober 2017 om kontroverser rundt Vang allmennings snauhogster de siste årene.

Publisert: 28.des.2017 15:45
Oppdatert: 28.des.2017 16:00

Vi deler bekymringene for naturverdiene i Vangsåsen. Det gjelder massive hogster av myrholmer sør for Brumundsjøen naturreservat. Her finnes store og fuktige myrområder, med mange tjern og dammer. En del av en stor myrmosaikk som strekker seg over flere titalls kvadratkilometer.

Innlegget 6. oktober som det blir vist til i innledningen.

Det finnes ulike barskogtyper som lavrike og lyngrike furuskoger, sumpige gran- og furuskoger og blåbærgranskog. Snauhogst i disse områdene er en trussel mot naturmangfoldet og kan redusere vernekvalitetene innenfor naturreservatet.

I tillegg ser vi Vang allmenning utfører markberedning og gjødsling. Dette er driftsformer skogbruket burde avstå fra, naturinngrep som endrer artenes livsbetingelser dramatisk, tørker ut myrer og medfører store metanutslipp.

Vangsåsen har store arealer som er viktig for friluftsliv og dyreliv på Hedmarksvidda. Skogbruket utgjør en trussel mot disse verdiene, om det ikke tas flerbrukshensyn og enkelte driftsformer endres. Vi vil hevde at denne utviklingen er uheldig, også for skogbrukets og Vang allmenning sitt omdømme.

Frivillig vern har vært en suksessfylt erfaring for hundrevis av grunneiere i om lag 15 år Vi ser at både mindre og større private skogeiere har tilbudt og tilbyr verneverdig skog gjennom ordningen med frivillig vern, i tillegg til kommunalt eide skoger.

Vi vil derfor oppfordre Vang allmenning til også å bidra til denne ordningen og slik være med på å sikre det biologiske mangfoldet i fylket og dermed også landet. Generelt vil frivillig vern av nevnte områder i stedet for hogstene, sannsynligvis gitt dobbelt så god økonomisk avkastning som avvirking på vanskelig tilgjengelige myrholmer med skrinn skog.

Vi ber Vang allmenning komme med et viktig samfunnsnyttig bidrag til det nasjonale målet om vern av skog, fastsatt av Stortinget, ved å tilby areal til vern.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke