Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Angreps- eller forsvarsallianse?

Publisert: 06.nov.2018 15:03
Oppdatert: 06.nov.2018 15:13

Samtidig som vi høsten 2018 markerer 100 år siden slutten på 1. verdenskrig, avsluttes også NATO-øvelsen Trident Juncture som Norge er vertsnasjon for. 50.000 soldater fra 31 land, omlag 250 fly og 65 fartøy deltar i en av de største militærøvelsene på norsk jord.

Verdenssituasjonen er i dag preget av økt rivalisering mellom flere av stormaktene. Stadig opprustning, både konvensjonell og kjernefysisk, viser at vi allerede befinner oss i et nytt rustningskappløp. Nato-øvelsen Trident Juncture er en del av det bildet.

I tillegg kommer stasjonering av blant annet amerikanske soldater på Værnes som er et brudd på den norske basepolitikken, som siden 1949 har gått ut på at fremmede land ikke skal ha baser i Norge. Denne politikken var en av bærebjelkene i norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk under den kalde krigen. Hensikten var blant annet å dempe spenningen i nordområdene.

Både Riksrevisjonen og en rekke fagmilitære uttaler at satsing på militære utenlandsoperasjoner har gått på bekostning av hjemlig beredskap. Dette medfører en nedprioritering av viktige deler i vårt nasjonale forsvar. Hva med å styrke Norges selvstendige forsvarsevne og prioritere å bedre Forsvarets defensive kapasiteter til lands og til vanns i stedet for å bruke våre forsvarsmidler på kriger i utlandet, som for eksempel den folkerettsstridige bombinga av Libya, som verken har tjent innbyggerne i Libya eller Norges egen sikkerhet?

Skal vi fortsette å sende norske soldater på militære utenlandsoperasjoner uten forankring i folkeretten og ut i fra stormaktenes interesser, og hva forteller historien oss om den mangelfulle oppfølgingen altfor mange veteraner har fått!?

Går vi tilbake til 2. verdenskrig og de mange som kjempet mot nazismen er det et enda mørkere kapittel. Altabataljonen som var med å slå tilbake nazistenes framrykning ved Narvik. De fleste fikk verken krigspensjon eller medaljer etter bragden. Også krigsseilerne ble dårlig behandlet trass i at deres innsats vurderes som Norges viktigste bidrag til de alliertes seier over den tyske krigsmakten.

Partisanene i Finnmark som ble forfulgt og overvåka etter 2. verdenskrig og fikk kun en unnskyldning fra Kong Harald i 1992. Osvald-gruppa ledet av kommunisten Asbjørn Sunde var Norges mest aktive og effektive motstandsgruppe. Denne innsatsen ble ikke synlig verdsatt før de siste fire gjenlevende fikk sine utmerkelser i 2013.

Nazismen og fascismen er i dag på frammarsj i Europa, og Nato og stormaktenes militære utenlandsoperasjoner skaper grobunn for terrorister. Trident Juncture prøver å skape et bilde av Nato som en forsvarsallianse, men i realiteten har Nato lenge vært en angrepsallianse med sin «out of area»-strategi siden 1991 som betyr engasjement utenfor medlemslandenes territorium.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke