hacklink
18. sep
Teater: Snekker Andersen møter julenissen. Bilde fra forestillingen. Foto: Jonas Jeremiassen Tomter.
 
Anmeldelse eller stemningsrapport?
Som innleid regissør i Prøysenhusteatrets nyproduksjon av «Snekker Andersen og Julenissen» kunne jeg med glede gå inn på Hamar Arbeiderblads hjemmeside og lese at «HA anmelder». Men gjør HA egentlig det?

Publisert: 06.des.2017 12:31
Oppdatert: 06.des.2017 12:40

Først: Ja, jeg har selv regi på akkurat denne forestillingen. Prøv likevel å lese denne teksten som noe mer enn en «Bu-hu, du ser ikke hva jeg har laget»-tekst. Snarere som en kommentar til HAs kulturredaksjon med denne forestillingen som et av eksemplene.

I HA sin anmeldelse av «Snekker Andersen …» har journalisten malt et positivt bilde av forestillingen og dens omgivelser. Dette settes det naturligvis pris på. Likevel finner jeg bemerkelsesverdig lite om innholdet i selve forestillingen. Noe jeg må si at jeg savner i en teateranmeldelse.

Etter fem år som skuespiller har jeg vært gjennom ett par anmeldelser, både av egne og andres produksjoner, og er det én ting jeg forventer av en anmeldelse så er det informasjon om forestillingens innhold. Hva handler den om? Hvem medvirker? Hva er forestillingens styrke? Hva er dens svakhet? Er tematikken dagsaktuell? Hvilke sceniske og tekniske virkemidler er tatt i bruk? Hvordan var lyd-designet, lys-designet, musikken og skuespillerprestasjonene? Alt dette for at jeg som leser, og publikummer, skal kunne få et tydelig bilde av hva det er journalisten har sett og hva jeg selv kan forvente å få se om jeg skulle finne på å ta turen.

I dette tilfellet fikk jeg knapt nok svar på et par av disse spørsmålene. Det jeg derimot fikk svar på var hva publikum forventet i forkant av forestillingen, hvilket forhold ungene hadde til filmen og hvordan livet fortoner seg mellom høyballer og bålpanner i forkant av forestillingen. Koselige skildringer, men kanskje ikke så relevante at de bør oppta nær halve anmeldelsen.

Jeg har både respekt og hjerte for Hamar Arbeiderblad og har stor glede av enkelte journalisters anmeldelser. La det være sagt. Men om en av Innlandets største og viktigste aviser ikke leverer kunstanmeldelser med mer kompetente og faglig interesserte journalister bak tastaturet, foreslår jeg at avisen kaller sakene noe annet enn anmeldelser. Stemningsrapporter for eksempel.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke