15. sep
 
«Annerledes» dag

0
Publisert: 27.jun.2015 04:00
Oppdatert: 27.jun.2015 04:00

Det at folk ønsker seg en såkalt annerledes dag, er fint. At folk mener søndag tilhører turer i skogen og andre aktiviteter sammen med familien, er selvsagt greit. Og selvfølgelig kan man det, for slik det er i dag er det ingen tvang å handle hverken tirsdag eller søndag. Frihet er nøkkelordet, dagens system bestemmer ikke hva du skal bruke søndagen til og det vil ikke det å åpne for søndagsåpne butikker heller gjøre. Man kan snakke mye om at flertallet er mot, men demokrati handler ikke om at flertallet skal diktere mindretallet, for dette handler om valgfrihet, for alle.

Hva med de som ikke ønsker å jobbe på søndager, spør mange. Hva med de som må? Søndag er en annerledes dag, det er dagen det er lov til å handle på plantasjen og ta seg en tur på kafe, men ikke på en butikk større enn en brustadbu. Det er heller ikke slik, at i denne debatten heller at man kan snakke for alle. For blant annet mange studenter og ungdommer, er det å få jobbe en søndag et ønske. Ikke minst de som vil inn i arbeidsmarkedet.

Søndag er en annerledes dag, for alle unntatt sykepleiere, bussjåfører, politi, brannvesen. Dette utgjør allerede 25 prosent av Norges befolkning. At vi skal fortsette med dagens system for å bevare andre yrkesgruppers fridag, holder ikke som et argument. Dette handler om å utvide en mulighet som allerede har presset seg frem i form av mer eller mindre logiske regler. Plantasjen kan holde åpent, IKEA kan ikke. Såkalte turistkommuner har lov, andre kommuner har ikke.

Får kommunene avgjøre dette selv, vil mange åpne butikkene sine. Deretter vil resten følge etter, da de ser at det fungerer. For alle som noen gang har vært i en brustadbu kan vel konstantere at folk benytter seg av det. Det samme gjelder kjøpesenterene på søndagene i desember, det er ikke tomt der da heller.

Hedmark Unge Høyre

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke