Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Anstendighet og pels

Publisert: 16.mai.2019 15:05
Oppdatert: 16.mai.2019 15:27

Lovforslaget mot pelsoppdrett er nå til behandling. Norges Pelsdyralslag og Senterpartiets Geir Pollestad er provosert og etterlyser «anstendighet» i prosessen.

Anstendighet kan handle om så mye, for eksempel sannferdighet. Pelsdyralslaget hevder på sin hjemmeside at det er 250 pelsfarmer i Norge, og på høringa i Næringskomiteen ble det sagt at avviklingskompensasjonen er en økonomisk katastrofe for de gjenværende farmerne.

Avviklingen vil selvfølgelig være tung for mange. Men tallet stemmer ikke. I 2014 var det 300 pelsfarmer i Norge. Pr. oktober 2018 var tallet redusert med 44 prosent til 167 registrerte gjenværende farmer. Det er en avskalling på 30-35 farmer pr år, som er skjedd helt frivillig, uten noen form for kompensasjon. Er alle disse endt opp som gjeldsslaver? I påvente av en avklaring er avskallingen nå stoppet opp.

Pelsdyralslaget sier videre at «pelsmarkedet igjen er i balanse», og at prisene er på vei opp. Påstanden er et desperat forsøk på å score billige politiske poeng. I mars ble bare drøyt halvparten av norsk sølvrev solgt, til en pris 29 prosent lavere enn i fjor.

Og på pelsauksjonen i København, som ble avsluttet forrige uke, sank pelsprisene ytterligere. Fra et svært dårlig år i 2018 ser 2019 ut til å bli enda verre. Det er ikke uten grunn at frafallet i næringa er så stort. Kompensasjonsordningen vil gi tre millioner i snitt til de gjenværende farmerne.

Etter mye kritikk mot pelsnæringa på slutten av 90-tallet, kom Dyrevernmeldinga i 2003. Den ga næringa 10 års frist på å bedre dyrevelferden. Nå er vi i 2019, og forbudet skal gjelde fra 2025. Med andre ord: 22 lange år fra erkjennelse av et uakseptabelt husdyrhold (Dyrevernmeldinga) til siste bur skal være tømt.

Men Pollestad vil «dra i bremsen» som han sier. Hans grenseløse tålmodighet med mink og rev i stimulifattige nettingbur er ingen nyhet. Men anstendigheten han selv etterlyser - den glimrer med sitt fravær.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke