Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Barn: Vi må ta ansvaret for barna.
Foto: NTB Scanpix
 
Ansvaret for barna i vårt samfunn
Hvilket sosialt ansvar vi bør ta for barna i vårt samfunn, andre enn bare våre biologiske barn.

Publisert: 21.jan.2016 04:00
Oppdatert: 21.jan.2016 09:39

I høst var jeg så heldig å kunne følge et foredrag av Robert D. Putnam. Han fortalte en historie fra Port Clinton om seg selv og én av hans klassekamerater og deres to barnebarn.

Robert valgte på 50-tallet å ta college og gikk senere på universitet, fikk jobb og ble en del av middelklassen. Kameraten hans valgte å ta yrkesfag og fikk jobb på fabrikken. Det gikk bra i starten, men etter hvert gikk fabrikken konkurs og ble lagt ned. Han ble drivende mellom ulike jobber, men kom aldri tilbake i noe langvarig arbeidsforhold.

Disse to herrenes valg skulle vise seg å få konsekvenser for senere generasjoner. Roberts barnebarn, reiste til Paris for å studere og levde et lykkelig liv med mange muligheter. Hans kamerats barnebarn droppet ut av skolen, ble alenemor, ble drevet ut i prostitusjon og følte at ingen egentlig brydde seg om henne. Ingen andre enn hennes eget barn. Hun følte ikke at hun hadde noen særlige muligheter.

Jeg prøver ikke å si at unge mennesker ikke bør velge yrkesfag. Unge som tar yrkesfag er særdeles verdifulle for vårt samfunn. Det er en helt annen historie jeg ønsker å fortelle. Den tar utgangspunkt i noe Kjersti Røhnebæk hadde et klokt utsagn om i Oppvekstkomiteen. Hun sa noe sånt noe som at det skal et helt samfunn til for å oppdra et barn.

Jeg mener at hvordan et menneske utvikler seg avhenger av at noen bryr seg om det. I denne sammenhengen kan det være lurt av oss å ta ansvar for flere enn våre biologiske barn. Du har kanskje sett et barn som har slitt litt, men valgte ikke å gjøre noe fordi du var redd for at foreldrene skulle bli sinte for at du brydde deg. Allikevel trenger barn å bli sett, å få vite at de betyr noe og at de har folk rundt seg som bryr seg om dem.

Dette kan ha positiv effekt for det barnet det gjelder, men også for våre egne barn. For ved at du bryr deg, kan du bidra til at et barn som ikke føler seg sett, f.eks. ikke begynner å mobbe. Ditt barn kunne blitt offer for denne mobbingen.

Ikke minst trenger våre nyankomne unge flyktninger å bli sett. Foruten det kan de oppleve en fremtid uten integrering, håp og muligheter.

Jeg mener alle barn har rett på en framtid med håp, muligheter og til å oppleve lykke. Derfor er det viktig at vi tar ansvar for barna våre. Ikke bare de biologiske, men alle barna i vår omkrets som trenger å bli sett og få en anerkjennende klapp på skuldra. Så ta dette steget, vær et medmenneske og en voksenperson som kan bidra til å gi barna våre ei god framtid.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke