Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
GAMBLING: Vi vet at mange blir avhengige av gambling, så avhengige at spillingen kan ødelegge både deres eget og andres liv. Derfor ble Norsk Tipping oppretta, for å begrense de sosiale utfordringene som kan følge av spill. Foto: NTB SCANPIX
 
Ansvarlig spill-politikk på spill
Utenlandske pengespillselskaper: Lokker til seg sårbare spillere og reklamerer skamløst for spillene sine på tv.

Publisert: 17.okt.2016 13:41
Oppdatert: 17.okt.2016 13:52

Kulturministeren sitter stille og ser på, mens Høyres programkomité vil ønske utenlandske spillselskaper velkommen til Norge. La meg først for ordens skyld slå det fast: Det er ulovlig for utenlandske spillselskaper å drive i Norge. De har heller ikke lov til å markedsføre seg. Grunnen er enkel. Vi vet at mange blir avhengige av gambling, så avhengige at spillingen kan ødelegge både deres eget og andres liv. Derfor ble Norsk Tipping oppretta, for å begrense de sosiale utfordringene som kan følge av spill.

Som en bonus gir den såkalte enerettsmodellen 60 øre for hver overskuddskrone til gode formål: til fotballbaner og friidrettsanlegg, til instrumenter og til ideelle organisasjoner. Over fem milliarder kroner ble fordelt slik i fjor, og i hver krik og krok av Norge er det spor etter spilloverskuddet.

Men modellen er under press. Med kulturministeren som passiv tilskuer har de utenlandske spillselskapene gjennom en grenseflyttende praksis oppnådd at det knapt er noen som hever et øyebryn når de ser norske kjendiser i tv-reklamer for utenlandske spill. Blå Kors melder at de har stadig flere spillavhengige i behandling. Og majoriteten av dem som ringer Hjelpelinjen (for spillavhengige), har problemer med utenlandske kasinospill. Hvordan har vi kommet dit?

Den kommersielle spillbransjen er blant de største næringene i Europa. Utenlandske bettingselskaper pumpet i fjor inn over 600 millioner kroner i tv-reklame, sendt på kanaler fra utlandet for å omgå norske lover. Hva som brukes for å få norske politikere på sin side, kan en bare spekulere i. Uansett ser de ut til å ha lyktes. Frp er ikke lenger alene om å ønske de store selskapene velkommen, nå vil også Høyres programkomité tillate flere spill-lisenser i Norge.

Det er langt over ett år siden en stor utredning om spillpolitikken var ferdig. Fristen for høring om lisensspill gikk også ut i fjor. Likevel: Konfrontert med de utenlandske selskapenes testing av norsk lov viser kulturministeren til en kommende Stortingsmelding. Man kan spørre seg hvorfor det er grunn til å vente på en Stortingsbehandling når det dreier seg om å slå ned på ulovlig reklame. Arbeiderpartiet har sammen med KrF foreslått en rekke grep for å stoppe ulovlige spill som vi vet rammer sårbare spillere, men forslagene har blitt nedstemt.

Kulturministeren snakker med stor entusiasme om tippemidlene og er ivrig etter å styre bruken av spilloverskuddet. Sånn sett virker liberaliseringsstrategien misforstått. Det er grenseløst naivt å tro at de store internasjonale aktørene vil være villig til å gi 60 øre per krone de tjener, til gode formål. Like naivt er det å tro at vi blir kvitt ulovlige aktører ved å gi noen få selskaper en lisens.

Rådet fra regjeringens eget Fjørtoft-utvalg var klart og fulgte opp oppfordringen et samlet Organisasjons-Norge sendte i brevs form til Stortinget i fjor: Ideen om en lisensordning må skrinlegges og enerettsmodellen bevares. Høyres programkomité har foreløpig svart med en underlig tilnærming. De sier de vil sikre enerettsmodellen, men samtidig tillate flere spill-lisenser. Hvordan det henger på greip, vet bare Høyre selv – om noen.

Saken burde være enkel. Spillpengene må heller gå til nye garderober på Midjord enn feriepalasser på Malta, slik Brede Hangeland har poengtert. Når modellen som sikrer dette, samtidig er den som best hindrer spillavhengighet, er det ingen grunn til å gamble med den. Det bør regjeringen merke seg.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Oslo 20160414. Aps likestillingspolitiske talsperson Anette Trettebergstuen i vandrehallen da Stortinget behandlet likestillingsmeldingen torsdag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Original bildetekst:
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke