17. sep
 
Ap bidrar til økte forskjeller og økt fattigdom

Publisert: 14.nov.2016 13:01
Oppdatert: 14.nov.2016 13:01

Tone Merete Sønsterud kritiserer regjeringen for å bidra til at forskjellene i landet øker. I den sammenheng burde hun og hennes partifeller først og fremst se seg selv i speilet.

Antallet personer som SSB definerer som fattige har økt markert gjennom 2000-tallet. Forklaringen er å finne i den store innvandringen vi har hatt gjennom store deler av 2000-tallet, en innvandring Arbeiderpartiet har hovedansvaret for.

Tilbake i 2004 var det 409.000 personer i lavinntektsgruppen ifølge SSB. Denne er definert som de som har en årlig inntekt som er lavere enn 60 prosent av medianinntekten. Innvandrere utgjorde da 26 prosent av denne gruppen. Går vi frem til 2014 er det 540.000 mennesker i lavinntektsgruppen og andelen innvandrere utgjør 48 prosent – altså nær en dobling på ti år. Nær hele økningen i antallet fattige i perioden er knyttet til innvandrere. Arbeiderpartiet styrte landet i åtte av disse ti årene, og forskjellene økte mest i slutten av Arbeiderpartiets regjeringsperiode. Dette dokumenteres i SSB-rapporten «Økonomi og levekår for ulike lavinntektsgrupper 2016».

Det burde ikke overraske at antallet husholdninger i lavinntektsgruppen øker i takt med en økende innvandring. For mange innvandrere vil det ta lang tid før de etablerer seg i det norske arbeidslivet og er i stand til å jobbe seg opp i inntekt. Det er ikke rart da mange av dem som kommer har lite formell utdannelse og da vil ha problemer i det norske arbeidsmarkedet som preges av stadig større krav til kompetanse. I tillegg har man selvsagt de språklige barrierene.

Dette handler imidlertid også om integrering, blir du dårlig integrert vil du også høyst sannsynlig ende opp i lavinntektsgruppen. Derfor er integrering og språkopplæring noe av det viktigste vi gjør i møte med denne utfordringen.

Integreringen vil imidlertid bli vanskelig om vi har en for stor innvandring. Da vil mange falle utenfor, man kan se til Sverige som et eksempel på det. Så ved siden av integrering så er en bærekraftig innvandring noe av det viktigste vi sørger for, er ikke den bærekraftig får vi heller ikke til integreringen som så igjen er årsaken til at mange havner i lavinntektsgrupper.

Det er derfor Frp er opptatt av å føre en bærekraftig innvandringspolitikk og en konstruktiv integreringspolitikk. Dette er de to viktigste virkemidlene for at forskjellene i samfunnet ikke skal øke.

Jeg er enig med Sønsterud at det ikke er sunt med et land der forskjellene mellom folk er for store. Arbeiderpartiet har imidlertid vist gjennom åtte år at de ikke har noe å bidra med i den sammenheng.

Stortingsrepresentant (Frp)

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke