Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Ap kan avgjøre språkstriden

Publisert: 14.okt.2016 18:45
Oppdatert: 16.okt.2016 15:57

Mens filolog Haugan og språkrealist Ørbæk utkjemper mer eller mindre ”akademiske” språkdyster i HAs leserspalter, arbeides det på politisk hold for å få til en vettug språkpolitikk før neste stortingsvalg. Under Arbeiderpartiets språkhistorie fant undertegnede forleden følgende ord om partiets språkpolitikk i tidligere år:

Det er en kjent sak at klassekampstrategene i Ap har brukt målsaken som en fane for å støtte de «undertrykte klasser».

De undertrykte i denne sammenheng skulle da være visse grupper på Vestlandet som foretrekker nynorsk som skriftspråk. Sammen med politikere fra dette området har Ap gjennom tidene klart å trumfe gjennom en språkpolitikk, som er i direkte strid med folkemeningen.

I dag får disse gruppene en uforholdsmessig stor plass i skole, radio og fjernsyn - samt i offentlig administrasjon og publikasjoner. Historieprofessor Halvdan Koht var Aps språkpolitiske talsmann i mellomkrigsårene. Han hevdet at «riksmålet er i ophav og grunnlag eit overklassemål.» I 1933 kom «arbeid for et samnorsk skriftspråk på folkemålets grunn» inn i Arbeiderpartiets program. Samnorskpassusen ble stående like til 1953, da den ble fjernet. På dette tidspunkt var samnorsk blitt en belastet term.

Ap har i de siste tiårene vist at det har en viss evne til å legge bort gamle ideer om klassekamp og orientere seg mot virkeligheten. Det er nå på høy tid at partiet skifter kurs i språkpolitikken. Folk er lei av å bli tvangsforet med nynorsk.

Norsk Språkforening

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke