Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Ap må motarbeide fremmed- frykten
Når Frp tjener på den siste tidens kontroverser om nylig avgåtte justisminister, er det etter all sannsynlighet en utbredt fremmedfrykt som ligger til grunn.

Publisert: 09.apr.2018 13:25
Oppdatert: 09.apr.2018 13:43

Dette er en internasjonal trend, som plager sosialdemokratiet i hele Europa. «Fremskritts»-partiet er spesialister til å spille på denne frykten, uten at de nødvendighet sier det rett ut – de er jo også mestere i dobbeltkommunikasjon.

Etter Sylvi Listhaugs famøse Facebook-innlegg, sitter trolig mengder av mennesker igjen med en følelse av at det vrimler med mulige terrorister i dette landet, som de andre partiene ikke tør å kvitte seg med, på grunn av rene formaliteter. Dette er objektivt feil. Hele diskusjonen dreier seg om 4-5 personer med dobbelt statsborgerskap. Ingen har godtgjort at noen av dem er farlige.

Det hele dreier seg om fordommer mot fremmede i alminnelighet og muslimer i særdeleshet. Disse holdningene er forståelige, men ikke særlig korrekte. De lar seg imidlertid ikke motvirke på kort sikt. Det kreves langsiktig bevisst og nitid arbeid og argumentasjon. Trøsten kan være at mengder av seriøs forskning viser at fremmedfrykten skyldes fordommer mer enn realiteter. Problemet er at virkeligheten ikke stemmer med det som virker intuitivt riktig – såkalt sunt folkevett er ikke egnet til å avsløre fordommene.

I steinalderen, da vårt tankesett ble utviklet, var fremmedfrykt en rasjonell følelse. Da var det viktig å forsvare seg mot aggresjon fra andre stammer. I dag er frykten sterkt overdreven. Jeg får si som Norsk Folkehjelp: fordommer fordummer.

Det finnes mange myter og fordommer om virkningen av innvandring. La meg få nevne noen av dem:

1. Det vrimler av terrorister blant dem.

2. De fleste er kriminelle.

3. De vil ødelegge vårt sosiale system og vår velferd.

4. De tar jobbene våre.

5. De vil presse lønnsnivået nedover.

6. De er for late til å arbeide.

7. De kommer aldri til å reise tilbake.

Som sagt over: seriøs forskning tilbakeviser alle disse mytene. Det vil imidlertid ta altfor stor plass å kommentere dette nærmere her. Men jeg vil tillate meg å anmode Ap om å gripe tak i dette på en skikkelig måte og legge en langsiktig plan. Folk flest lar seg dessverre ikke påvirke av henvisninger til tidligere hendinger fra høyreekstreme; til det er alle nyheter om terrorhendelser rundt om verden.

Dessverre er det også slik at ordet terror kun brukes om handlinger utført av muslimer. Om andre gjør akkurat det samme, kalles det ikke terrorisme. Forstå det den som kan! Jeg gjør det ikke.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke