Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Ordførerkandidat Riseng: Rolleblanding, skriver Svein Håvar Korshavn.Foto: Trond Lillebo
 
Ap og Aud M. Riseng må rydde i roller
Aud M. Riseng kan ikke både være samferdselssjef i fylkeskommunen og ordførerkandidat i Hamar.

Publisert: 28.nov.2018 11:42
Oppdatert: 28.nov.2018 12:19

Sammenblanding svekker tilliten til fylkesrådmannens politiske uavhengighet og kan gjøre at både politikere og andre deler av fylket trekker samferdselssjefens saksframlegg i tvil. Det er overraskende at Riseng som en erfaren leder fra statlig sektor har satt seg selv, fylkesrådmannen og Hamar Ap i en slik situasjon. Om årsaken er manglende rolleforståelse eller liten politisk erfaring er uviktig.

Aps fylkessekretær forsøker å komme Riseng til unnsetning i HA, men unngår sakens kjerne: tilliten som de folkevalgte fra alle partier og i hele fylket må ha til fylkeskommunens administrative toppledelse.

LES Bjørn Jarle Røberg-Larsens innlegg her.

Jeg regner med at Riseng vil gjøre en god jobb som samferdselssjef i Innlandet, og har ikke kritisert henne for å ha takket ja til stillingen. Men det er et opplagt problem både for fylkesrådmannen og Riseng selv å være samferdselssjef og ordførerkandidat for Hamar Ap på samme tid. Det undergraver tilliten til administrasjonen, og det må Riseng selv løse ved velge bort en av rollene.

Politisk erfaring er en styrke og skal ikke diskvalifisere til stillinger. Men toppledere i offentlig sektor kan ha begrensninger på politisk engasjement, og samferdselssjef i fylkeskommunen er en stilling som ikke kan kombineres med å være ordførerkandidat.

Aps fylkessekretær påpeker det ikke er opplagt at Ap vinner valget i Hamar, og her har han helt rett. Men selv uten valgseier vil Riseng være en av de mest sentrale Ap-politikere i både Hamar og Innlandet. Riseng vil velges inn i formannskapet og bli opposisjonsleder i Hamar. Eller planlegger Riseng en hastig retrett fra politikken uten valgseier? Men om Riseng ikke ser grunn til å trekke seg før valget, har hun heller ikke rett til fritak etter valget. Men om dette er planen, bør hun kanskje fortelle velgerne det.

Til HA har Riseng uttalt seg om bomring i Hamar. Det er svært sannsynlig at ordførerkandidaten og samferdselssjefen ikke vil ha samme oppfatning om et slik spørsmålet. Riseng vil også jobbe for at Hamar skal få «sin del av samferdselsmidlene». Ordførerkandidaten vil naturligvis kjempe for egen kommune, men som samferdselssjef er denne type medieutspill ikke akseptabelt. Både rådmenn og politikere i andre deler av Innlandet reagerer derfor på at den kommende samferdselssjefen har meldt fra om at Hamar skal tilgodesees ved fremtidige prioriteringer.

Røberg-Larsen trekker min tidligere arbeidsgiver inn i diskusjonen, men bommer på fakta. Byen vår Gjøvik er en næringsforening der fem av seks stiftere representerer privat næringsliv og er ikke en del av Gjøvik kommune. Og selvsagt fratrådte jeg den politiske behandlingen av de saker der min arbeidsgiver var part i saken.

Det vil komme en rekke saker både i Hamar-politikken, i regionale fora, i fylkeskommunen og i fylkestinget der Risengs rolleblanding vil være problematisk. Det vil være oppsiktsvekkende om Riseng tviholder på posisjonen som ordførerkandidat i tillegg til jobben som samferdselssjef. Det svekker i så fall Risengs eget kandidatur til begge posisjoner, det svekker den påtroppende fylkesrådmannen og det er et gufs fra en fortid med utstrakt samrøre på venstresiden i norsk politikk. For komme ut av problemet bør noen i Arbeiderpartiet snakke sammen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke