hacklink
17. sep
Videregående skole: Skolen skal tilpasse seg elevene, ikke motsatt, skriver Vegard Gamme Svello.
 
Ap og Sp forstår verken fritt skolevalg eller elevene
26. august var både Arbeiderpartiet og Senterpartiet i HA for å argumentere mot fritt skolevalg.

Publisert: 27.aug.2019 15:37
Oppdatert: 28.aug.2019 06:37

Det er pussig at både Arbeiderpartiet og Senterpartiet går såpass hardt ut mot en sak Elevorganisasjonen er såpass for. Fritt skolevalg er en sak som bare påvirker elevene skulle en tro at Senterpartiet og Arbeiderpartiet ville verdsatt deres meninger.

I stedet for å flytte makten i skolen fra elevene til byråkrater, så vil vi i Venstre ha mer valgfrihet i skolen. Det starter med at de skal få velge hvilken skole de skal gå på. Alle elever er ikke like, hvis den norske skolen skal ha plass til alle, må vi begynne å se det.

Hvis alle må gå på sin nærmeste skole konkurrerer elevene i nærområdet om de samme skoleplassene. Vi vil heller at skolene skal konkurrere om elevene, for å da få elever må de faktisk tilpasse seg til hva elvene i Innlandet ønsker i skolen.

Arbeiderpartiet vil heller ta fra elevene makten over egen skolehverdag. Den vill de flytte oppover til byråkrater utenfor skolen. Arbeiderpartiet og Senterpartiet forstår ikke at selv nærskoleprinsippet har et karakterbasert opptak. Eneste forskjellen mellom det og fritt skolevalg er at fritt skolevalg ikke tvinger elevene til å gå på den skolen som er nærmest der de bor.

For de som går studiespesialisering, spiller det ingen rolle om skolen har noe av de valgfagene elevene vil ha.

For dem som ikke føler at de har en plass i sitt nærmiljø, spiller det ingen rolle.

For de som heller vil bo et annet sted, enten det er på landet eller i byen, spiller det ingen rolle.

Vi i Innlandet Venstre skjønner ikke hvorfor Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil flytte makt fra elevene og lærerne til byråkrater. Hovedproblemet med norsk skole har lenge vært at politikere tror de vet bedre enn lærerne og elevene i skolen. Det er derfor den norske skolen fikk noen av de verste resultatene i Europa i Arbeiderpartiets storhetsperiode. Nå vil Arbeiderpartiet tilbake til den tiden.

Alle elever er unike. Vi lærer forskjellig, og hvis vi skal ha et skolesystem som kan gi alle en best mulig utdanning, så må vi levere forskjellig tilbud til forskjellige elever. For å oppnå det må elevene få gå på de skolene som ikke er aller nærmest. Alle skoler kan faktisk ikke tilby alle muligheter. Det er det fritt skolevalg handler om.

Det skal være skolen som tilpasser seg eleven ikke motsatt. Så hvorfor Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil ta fra elevene muligheten til å velge den skolen som passer dem best, det skjønner ikke vi. Innlandet Venstre vil at alle elver skal kunne gå på den skolen de vil, fordi vi ønsker å flytte makt fra byråkrater til elevene.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke