hacklink
18. sep
 
Apropos mjøsisen
Isfisking.

Publisert: 07.mar.2016 04:00
Oppdatert: 07.mar.2016 09:56

Bilder kan lyve litt, det var meg som var pilkeren avbildet i mandagens avis. Det var ikke midtfjords, men omtrent 100 meter utpå og det var hele vegen ut 15-20 cm tjukk stålis. Altså helt stabil og trygg.

Forrige helg sparket jeg fra Jessnes til inn mot Brumunddal og borret noen hull ved Langodden. 25 cm. knallhard is. Det er lite snø i år, og det kan se skummelt ut der det er store synlige isfelter, men disse feltene er oppstått etter sprekker i isen som skjer når vannstanden synker og isen følger etter. Vannet tiner snøen og fryser raskt til igjen når vi har nattekulde på 10-12 grader.

Jeg snakker her om små sprekker og ikke større råker hvor det blir åpne felt med vann. Slik det er i år med iskanten liggende fra Jessnesvika til Snippsand bør man nok enn så lenge holde seg nord for Fagervik. Der er det fint føre både for ski og spark hvis det ikke blir for mye snø nå da. Finere flatvidde på ettervinteren finnes jo ikke. Vis likevel alltid respekt for isen, og er du ukjent så hold deg der andre har gått før deg.

Vi isfiskere kjenner isen, strømmene og hvordan den oppfører seg under ulike forhold, men har selvsagt alltid ispiggene i snor rundt halsen. Får vi skikkelig sønnavind noen dager og 0 grader nå, kan det godt ta knekken på 15 cm stålis i en kilometers lengde på tre-fire dager.

Fra barnsben av lærte vi ungene i Briskebyen å vurdere iskvalitet. Fra den aller første isen la seg i Veslevika (der Hagentomta er i dag), og den største gutten måtte først utpå for å se om den holdt. Det verste som skjedde i den grunne vika på innsida av jernbanelinja var at en plumpa og ble bløt.

Fra midt i november var som regel hele Åkersvika islagt og med 5 cm. is var det bare å kjøre på med skøyter og annen moro. Lakaklubbing for eksempel på blankis var spennende. Men vi holdt oss unna faret til elvene. Det var klar beskjed hjemmefra. Det tok som regel bare ei snau uke med 10-15 kuldegrader fra første skorpa lå til vi var utpå. Lengre utpå vinteren fryser kanskje Mjøsa til fortsatt, men det skjer langt fra hvert år.

Som regel ligger Furnesfjorden til Odden uti januar, men skal den lenger ut mot Storfjorden og Skreia, må det må det være uker med under -10-15 gr. Sist det skjedde var i 2013, og før det i 08, 09 og 10.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke