15. sep
Hedmarken: Med dens rike jordbruksområder, burde være et skjellsettende eksempel og ansvarliggjøre vår evne til å brødfø nasjonen.
 
Aps mangelfulle jordvernforståelse
En av de viktigste sakene til Hamar Arbeiderparti er fortsatt vekst av innbyggere og næringsliv.

Publisert: 19.okt.2016 17:18
Oppdatert: 19.okt.2016 23:20

Lederen i Hamar AP, Thomas Langeland Jørgensen, proklamerer dette i samband med kontroversen rundt rasering av produktiv matjord. HA 13/10. I samme åndedrag flagger han partiets programforpliktelse om viktigheten av å ha et sterkt jordvern og planlegging for minst mulig nedbygging av dyrket mark!

For en politiker er det vist helt naturlig å ri to hester, eller flere om det gagner partiet. Han uttrykker sterk misnøye med at Fylkesmannen syntes å være vel slepphendt med dispensasjoner til Ringsaker kommune for å bygge ned dyrket mark. Må Hamar stå med lua i hånden (?) er hans retoriske anmerkning.

Den kommunale rasering av matjorden på bekostning av urbaniseringer har tydeligvis ingen grenser. Nå løftet til en interkommunal konkurranse om skjev fordeling av dispensasjoner fra Fylkesmannen. Det vises til den famøse SMAT-plan som ble vedtatt for 15–16 år siden. Lite mettende og uspiselig i dag som den gang.

Stortinget har et øvre nasjonalt mål for nedbygging av dyrket mark til 4000 mål. Dette omfatter hele landet. Det pålegger Fylkesmannen å forholde seg til denne målsettingen og utføre dette ansvar i sin region. Med den enorme aktiviteten i kommunikasjon og urban utbygging Hedmarken nå utviser, hvor dyrket mark blir berørt, er det påfallende stille fra Fylkesmannen. Regionens andel av den nasjonale målsetting må for lengst ha overskredet sine grenser, eller? Forstemmende at lederen i Hamar Ap også signaliserer en interkommunal konkurranse i dispensasjoner for ytterligere rasering av matjord.

Det vises til at stengrunnen ved Hamar Flyplass, som også innbefatter SMAT, ikke kan utbygges før jordene på Lund/Vold er nedbygget. Hvem i all verden er det som setter slike vanvittige bindende føringer, om jeg tør spørre? For ikke å antyde at dagens miljøtrussel, klimautvikling og befolkningsøkning også burde sette hele SMAT-planen på dårskapens museum. Et grelt eksempel på politisk uforstand og mangelfull forståelse for framtidens matbehov til en sterk voksende befolkning. Hedmarken, med dens rike jordbruksområder, burde være et skjellsettende eksempel og ansvarliggjøre vår evne til å brødfø nasjonen. Nå gjør AP dette til en tom politisk mantra og forringelse av den daglige tilførsel av eksistensiell livsmiddel. Uten mat er det verken utvikling eller framtid. Utgangspunkt for all urban planlegging og relatert infrastruktur er brødboksen, så får vi heller bygge og bo på stengrunn, – om dette skulle være noen ulempe!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke