15. sep
VALG: Trond Giske stiller ikke som lederkandidat i Ap. Dermed er det duket for at Jonas Gahr Støre (foran) blir ny Ap-leder etter Jens Stoltenberg.
FOTO: NTB Scanpix.
 
Aps utvalgte

Publisert: 02.apr.2014 08:15
Oppdatert: 08.apr.2014 10:57

Jonas Gahr Støre har bestått partilederskolen i Arbeiderpartiet. Jobben han er eslet til, blir hans før sommeren. Spørsmålet er hva Støre nå skal gjøre.

Noen forventer en visjonær partileder. En som har et heldigere grep med verdiladede symbolsaker enn sin forgjenger. Andre frykter at visjonene kan mangle det konkrete og jordnære som tross alt har kjennetegnet Jens Stoltenbergs politiske reformer.

På Aps grunnfjell er flere imponert over Støres framtoning og formuleringsevne. Andre er usikre på hva som er hans politiske prosjekt. Støre beskrives som en god leder og administrator, men framstår som en dyktig embetsmann mer enn en politisk strateg.

Ingen betviler at han behersker det politiske håndverket. Men hva slags byggverk Støre vil reise, er det mange i partiet som lurer på. Selv gir han ingen svar. Faktisk har han ikke engang bekreftet at han stiller som kandidat til ledervervet i Arbeiderpartiet.

Bred støtte

Arbeiderpartiet har ikke for vane å skifte ledere. Støre blir den sjette etter Gerhardsen når han etter alt å dømme klappes inn på det ekstraordinære landsmøtet 14. juni. Det taler sitt tydelig språk: Han vil få tid til å vise seg tilliten verdig. Som ny partileder er Støre ubestridt.

Etter de turbulente årene på begynnelsen av 2000-tallet overtar han et parti som står samlet, tilsynelatende fritt for fløystrid og personlige konflikter.

Men dette inntrykket er bare korrekt til det erstattes av et nytt. I sjiktet under den nye partilederen er kampen om posisjonene allerede i gang, i det minste i skyggene.

Arbeiderpartiets historie rommer nok av eksempler på renkespill og konflikter som i perioder har lammet lederskapet og preget organisasjonen.

Hva som skjer med det samlede og harmoniske Ap dersom partiet faller på målingene og presset mot Støre øker, er umulig å forutsi. Ambisiøse utfordrere kan øyne en mulighet til nye posisjoner og gripe sjansen hvis den byr seg.

Supermann

Som utenriksminister fikk Støre raskt stempelet som regjeringens supermann. Et inntrykk festet seg av en begavet, dannet og elevert politiker som med største selvfølgelighet turnerte enhver utfordring som måtte komme. Han innledet dialog med Hamas, vektla nordområdenes strategiske betydning og førte banebrytende forhandlinger med russerne om delelinjen i Barentshavet.

Så ble han innhentet av den politiske hverdagen i Helsedepartementet. Han mislyktes ikke og gikk klar av skandaler, men fikk erfare at det er vanskelig å skinne som helseminister.

Nå er han blitt stortingsmann og finanspolitiker. Stjernestatusen kan ha falmet noe, men Arbeiderpartiet har til gjengjeld fått en mer komplett lederkandidat. Det er naturlig å se forflytningene av Støre som en nøye regissert partilederskole, der Jens Stoltenberg og Ap-ledelsen har sørget for å ruste den utvalgte for dager som skal komme.

Fremmed fugl

Jens og Jonas framstår som to alen av samme stykke. De er jevnaldrende og velutdannede. De er begge fra privilegerte hjem på Oslos vestkant og har fått muligheter andre bare kan drømme om. Dessuten er de gode venner, også privat, og står svært nær hverandre politisk.

Men der Jens Stoltenberg så å si er født inn i partiet og bevegelsen, er Jonas Gahr Støre for mange fremdeles en fremmed fugl. Den skepsis han møtes med, ble ikke mindre da VG i fjor fant flaggstangen hans naken 1. mai. Selv bedyrer han at han var bortreist og at han i hele sitt politiske liv har flagget på arbeidernes dag.

Men på spørsmål om hvor langt tilbake dette politiske livet skriver seg, svarer han 15 år.

Her ligger Støres utfordring og styrke: Han må stadig – om enn indirekte – forsvare sitt valg av Ap mot dem som mistenker ham for å være opportunist. Samtidig vil han med sin sammensatte bakgrunn kunne tiltrekke seg nettopp de velgere Arbeiderpartiet kjemper med Høyre om, de såkalte Arne Olav-velgerne. Lykkes han med det, er valgseier og ny regjering i 2017 absolutt innen rekkevidde. (©NTB)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke