15. sep
Politikk: Arbeiderpartiet - hvor går du?Foto: Lise Åserud, NTB SCANPIX
 
Arbeiderpartiet – hvor går du og hvem er du?
Du har vært en av de viktigste kreftene i vårt samfunn i flere generasjoner. Nødvendig, tydelig, og skremmende for mange underveis. Du har hatt kampsaker av stor betydning for de du har skapt navnet for, og faktisk mange flere.

Publisert: 11.jan.2018 14:50
Oppdatert: 11.jan.2018 15:06

Hvem du er for i dag, er veldig uklart for meg. Du ligner på et sammensurium av de andre partiene samlet sett. I tillegg ledes du av en som bare for en generasjon siden var bildet av det du sannsynligvis ville kalle hovedfienden.

Du er ikke noe Arbeiderparti for meg lenger. Rett og slett fordi jeg ikke kan definere arbeider som annet enn de fleste av oss. Ser da kanskje bort fra de som tjener 2-3 ganger gjennomsnittslønna i Norge, eller de med penger/formue og ingen lønn, og som også ofte står fram med meninger om mangt og gjerne er nær innpå «vinnere» i utvidet kulturbegrep og andre med høy profil. For meg er du et parti, som de andre, men med et svært misvisende navn, og ledelse basert på min forståelse av og bakgrunn for navnet.

Akkurat nå synes jeg det er trist å se på krampetrekningene og panisk jakt på vinnersaker for flere stemmer. Jeg savner «tryggheten» av å vite at det er et stabilt flertall som kan styre oss, basert på klare retninger, ikke på en haug av småpartier med ledere som alle har like store selvbilder og ambisjoner om å bety noe, virker det som. Kanskje mer selvhevdende enn til beste for landet? For det er vel et egentlig mål, eller? (spørsmål til flere enn deg)

Jeg skal ikke gi deg noen råd, men som både gammel og litt samfunnsbevisst, trenger jeg noen svar på slike spørsmål. Vi er jo et demokrati, sier vi. Hvor det ofte er slik at «de som har snakket sammen» bestemmer hvem vi skal stemme på og hva som skal være vår retning. Ofte kalt partiprogrammet, eller valgflesket – som vi andre skal tro er det beste vårt demokrati kan by på.

Nå i disse dager har du jo også dokumentert andre svakheter, (som før var styrke?) at du som stort parti spriker like mye innad som de andre partiene strir med for å vise er forskjellene. At du innad har vært tøff og hard og har hatt mange herdende øvelser bak lukkede dører, både med og uten pisk, med og uten hersketeknikker og annet mangfold, har vi vel hørt om de fleste av oss. Du har ikke vært noen barnehage, har du gitt uttrykk for.

Hvem er du egentlig, hva er du egentlig nå i 2018? Hvem vil du være og for hvem? Og hva bør du egentlig hete, basert på hvem du framstår som og hva du egentlig er? Jeg bare spør, for jeg trenger absolutt et svar. Du er for viktig for meg til at jeg ikke kan bry meg om deg.

PS. Vårt (hittil) største politiske parti vil alltid være viktig. Jeg må vite om jeg kan tro på deg eller ikke. Du virker så multipolar akkurat nå.

Jeg er en velger som neppe stemmer på deg slik du framstår og har framstått en god stund. Jeg kan «kjøpes» med tillit, ikke tomme ord og løgner. Noe jeg forventer av deg. Tillit altså.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke