hacklink
18. sep
Nav: Avdelingsdirektør Roy Skaug.
Foto: Christian E. Bergheim
 
Arbeidsplikt - hva og hvorfor?
Hamar kommune og Nav Hamar innførte aktivitetsplikt fra 7. desember. På sosiale medier og på nyhetssidene til avishusene har debatten gått. Jeg ser det er behov for å komme med en del oppklarende informasjon.

Publisert: 10.des.2015 04:00
Oppdatert: 10.des.2015 09:23

Hva er sosialstønaden ment å skulle ivareta? Sosialstønaden er ment som en midlertidig ordning der brukere kan få bistand til å dekke de mest elementære behov, som husleie, penger til mat, klær m.m. I noen tilfeller fritidsaktiviteter.

Dette er særlig tilfelle der det er barn i familien. Det er alltid individuell vurdering bak hver enkelt sak og vedtak vi gjør. Stønadsutbetalingen skal begrenses både i størrelse og i tidsrom. En økonomisk stønad kan benyttes som motivasjonsfaktor en kort periode, for å komme i arbeid. Formålsparagrafen i sosialtjenesteloven sier at den enkelte skal få bistand for å komme i ordinært arbeid og få egen inntekt.

Selvberging er et sentralt stikkord. Dette er ingen varig stønad. Med andre ord, ingen skal leve av sosialstønad.

Sosialstønadens størrelse: Den enkeltes inntekt og kostnader legges til grunn og må dokumenteres. Størrelsen på sosialstønaden begrenses til et minimum, det er ment å være et sikkerhetsnett, til man skaffer egen inntekt. Alle har et eget ansvar for å skaffe seg inntekt til eget livsopphold. NAV legger vekt på betydelig egenaktivitet for å komme i jobb.

Les også: Alle under 30 må møte opp 

Hva er aktivitetsplikt og hvorfor innfører vi dette? Først og fremst er arbeidsplikt en mulighet for å få en tilknytning til arbeidslivet og en bedret sjans for å få eget arbeid! Hamar kommune innfører aktivitetsplikt for sosialbrukere nå.

Det innebærer at brukere må yte noe i gjengjeld for å kunne motta sosialstønad. Alle vedtak fra Nav skal inneholde en begrunnelse for aktivitetsplikt. Vi begrunner også hvorfor vi i noen få tilfeller unntar for aktivitetsplikt. I praksis innebærer dette at en må utføre oppdrag i Hamar kommune innenfor definerte oppgaver som NAV har oversikt over. Dette kan være innenfor vedlikehold, barnehager, hjemmebaserte tjenester eller jobbsøking på NAV.NO.

Hensikten med dette er at den enkelte skal prøve seg ut i arbeid og få en «fot innenfor» hos en arbeidsgiver. Den enkelte opparbeider seg erfaring, kompetanse og får også en referanse som kan benyttes ved jobbsøk. Det er enklere å få arbeid når en har noe å gå til fra før. Bestemmelsen om aktivitetsplikt gjelder alle, uansett alder, kjønn, etnisk tilhørighet eller hudfarge.

Hva skjer om man ikke følger opp aktivitetsplikten? Nav vil vurdere den enkelte sak individuelt. Som hovedregel vil dette få konsekvenser i form av lavere utbetaling av sosialstønad, dersom det ikke foreligger gyldig grunn til fravær.

Hovedbudskapet er at aktivitetsplikt kan føre til jobbmuligheter. Hamar kommune skal også ivareta hele befolkningens velferd. Vi har behov for flere hender i arbeid for å imøtekomme fremtidens behov for arbeidskraft. Det står uløste oppgaver i kø og vi er i behov for både alles arbeidskraft og økonomiske bidrag til fellesskapet.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke