Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
verdifull: Fagmiljøet på Ås har sterkt frarådet og advart mot å bruke matjorda til annet enn dyrking av mat.
 
Arealplan og matjord i Stange
Ikke bygg ned jorda: Vi i Stange har et nasjonalt ansvar for at matforsyningen i Norge opprettholdes.

Publisert: 05.sep.2018 14:18
Oppdatert: 05.sep.2018 14:25

Bygdelista i Stange ønsket via en interpellasjon i kommende kommunestyre 26. september å få en diskusjon om gjennomføringen av mulighetsstudie på Tokstad/Gyrud i Ottestad.

Vi ønsker at mulighetsstudien ikke gjennomføres, fordi vi mener det er feil å bruke penger på det.

Denne interpellasjonen ble avvist av ordføreren. Det med begrunnelse i at, etter hans mening, var saken grundig diskutert under behandling av tertialrapporten den 20. juni i år.

Jeg må understreke at dette ikke dreier seg om kritikk til administrasjonen i Stange, men til den politiske ledelsen.

Etter vår mening bør det være en god kommunikasjon mellom den politiske ledelsen og administrasjonen, som gir klare signaler om hva som ønskes og ikke ønskes utredet.

Vi i BL er av den mening at når så viktige saker skal diskuteres, må det foreligge en grundig saksutredning, med blant annet pris og fakta om hva matjorda betyr for framtida. Og dette må komme som egen sak til formannskap og kommunestyre.

Bygdelista gjorde i vår en henvendelse til NIBIO og fagmiljøet på Ås. Da snakker vi om de som sitter med den største kompetansen vi har i Norge på dette feltet.

Der ble det sterkt frarådet og advart mot å bruke matjorda til annet enn dyrking av mat. Dette var også omtalt i en reportasje i Stangeavisa i vår.

Ordføreren mener også at rådmannens vurderinger kan være knyttet opp mot målsetting, som for eksempel en befolkningsvekst på 1,2 prosent.

Det er vedtatt i samfunnsdelen av kommuneplanen, og målsettinger må vi ha. Det blir etter min mening, litt for enkelt, kun å se isolert på ett mål, uten å se det i sammenheng med andre ting.

Det er nok mange målsettinger i Stange som ikke er oppnådd.

Det er også, nesten daglig i pressen, et stort fokus på at matjorda i Norge må bevares. En tankevekker fikk vi blant annet på 21-nyhetene den 21. august i år, der ble det opplyst at det tar 2000 år for naturen å produsere et 10 centimeter tykt matjordlag.

Vi fikk også opplyst at med samme takt i nedbygging av matjord som i dag, vil det om 60 år ikke være mer matjord igjen i Europa. Da er ikke flom og andre naturkatastrofer tatt med. Dette er også en faktor som må regnes med.

Historisk sett har stort sett alle byer blitt grunnlagt på den beste matjorda. Her var det lett å bygge og kort vei til mat. Dette har vi stor forståelse for, men slik er det ikke i dag.

Vi kan ikke bare utvide byene på den måten som gjøres med å bygge ned matjorda og nærområdene rundt. Det er etter vår mening veldig korttenkt og lite framtidsrettet.

Matjorda i Norge er en meget knapp ressurs. Stange er en jordbrukskommune med en kvalitet på matjorda, som vi ikke finner så mye av i landet for øvrig. Vi i Stange har et nasjonalt ansvar for at matforsyningen i Norge opprettholdes.

Med verdens raskt økende befolkning, mener vi det er naivt å tro det blir enkelt å kjøpe mat fra andre land.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke