Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Nye bygg på Voll og Lund. Foto: Walter M. Carlsen
 
Arkitektoniske makkverk og kommunal arroganse

Publisert: 03.okt.2017 15:19
Oppdatert: 03.okt.2017 15:41

Utbyggingen av Lund og Vold gård på Stavsberg gir grunn til undring over den arkitektoniske utviklingen.

Når en kommer etter Vognveien og møter Block Watne/Obos sin grå bygningsmasse gir det uvilkårlig assosiasjoner om ghetto eller forstørret hønsegård. I hvert fall et makkverk i estetisk bolig bebyggelse.

Imidlertid er dette boliger for mennesker, som utbygger i sin salgsiver betegner, -tilrettelagt i grønne og frodige omgivelser for å harmonere med det opprinnelige kulturlandskap..

Utbygger og dets arkitekter markedsfører boligene med euforiske beskrivelser som Telthushagan, Blomsterenga og Skimakertunet, en illusjon om natur, fred og fordragelighet. Store plantegninger er strategisk plassert som skal stimulere en huseiers store husdrøm, et eventyrlig og trygt oppvekstsenter for barn. Virkeligheten blir dessverre ikke så harmonisk. Her skal mennesker bo tett, intimt og påtrengende hvor den personlige frihet er knapt begrenset til innenfor boligens fire vegger.

Hva som bringer kommunene til å tvinge slike boliger på folk blir et ubesvart spørsmål, men enhver får gjøre opp egen mening. Det utvikles i hvert fall kollektive boområder som har alle kjente symptomer på å kunne utvikle seg til fremtidige problemghettoer.

Det opprinnelige kulturlandskap var frodig matjord som har vært dyrket i flere hundre år og gitt mat til generasjoner. Nå er dette livgivende matfat ofret på det kommunale alter for å bosette flere tusen mennesker, som også hungrer etter det daglige brød. Politisk galskap og uforstand som strider mot enhver naturgitt fornuft, monumenter over samtidens neglisjering av vårt daglige, og fremtidens brød.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke