15. sep
Omorganisering: Statsarkivet i Hamar skal bestå.FOTO: Trond Lillebo
 
Arkivene skal bestå
I et debattinnlegg av Ivar Fonnes og John Herstad i HA 10. november framkommer det feilaktige opplysninger knyttet til pågående omorganisering av Arkivverket og Statsarkivet i Hamar.

Publisert: 13.nov.2015 04:00
Oppdatert: 13.nov.2015 08:37

Som Riksarkivar vil jeg derfor forklare hvorfor det er viktig og riktig å omorganisere nå.

Det siste året har Arkivverket jobbet mye med utviklingen av ny organisasjonsstruktur. Vi har gjennomført mange interne og eksterne analyser, og føler oss trygge på at vi har avdekket alle viktige problemstillinger som vi nå skal finne gode løsninger på.

Arbeidet avdekker at vi er gode på mye og vi har svært kompetente medarbeidere i hele organisasjonen. Det er imidlertid tydelig at vi ikke er organisert for å løse alle framtidens krav.

Les også: Bør Statsarkivet i Hamar legges ned?

Arkivverkets oppdrag er påse at samfunnets bevaringsverdige arkiver blir sikret, bevart og gjort tilgjengelige. Alle leddene i dette oppdraget er like viktige, men de største utfordringene i dag er knyttet til at all kommunikasjon i offentlig sektor skjer digitalt. Vi er bekymret for om den digitale informasjonen blir sikret og bevart.

Arkiver har som primærformål å støtte opp under virksomhetens prosesser og bidra til å oppnå virksomhetens mål. Dette er like viktig om virksomheten er Hamar kommune, NRK eller Statsministerens kontor. Arkivverkets rolle er å stille med rammebetingelsene som muliggjør at alle får arkivert og bevart det de skal.

Vi skal i tillegg sørge for best mulig tilgang til avleverte arkiver. For at vi skal klare å møte disse utfordringene er vi nødt til å rigge etaten mer hensiktsmessig. Vi har hatt tett dialog med Kulturdepartementet som bekrefter at omorganiseringen er innenfor gjeldende lovverk.

Vi ønsker å forbedre våre arbeidsmetoder for å ivareta både forvaltningens og brukernes behov. Samtidig vil vi at arkivene skal bli mer brukt og møte forventningene i samfunnet om å finne «alt» tilgjengelig på nett.

Dette vil ikke si at vi skal forringe dagens gode tjenestetilbud knyttet til papir. Tvert imot. Våre brukere, om det er en forsker, student, journalist eller borger, vil i tillegg høste godt av vår digitale satsing på tilgjengeliggjøring, selvbetjening og brukertjenester.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke