Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Arvesølvet er vårt

Publisert: 02.feb.2018 14:43
Oppdatert: 02.feb.2018 14:48

Debatten om Norges tilknytning til EUs energibyrå Acer preges av mange feilaktige påstander. En av dem er at vi vil miste kontrollen over de verdifulle fornybare energiressursene våre. (Ludvig Bjerke-Narud i HA 31. januar). Dette er uten rot i virkeligheten. Arvesølvet forblir norsk.

Selv om Norge tar del i et mer harmonisert regelverk for energimarkedene gjennom EØS-avtalen, har vi fortsatt full suverenitet over energiressursene våre. Et mer omfattende og detaljert europeisk regelverk gjør ikke at EU vil få råderett over det norske kraftsystemet. Energipolitikken vår ligger fast. Norske myndigheter skal fortsatt avgjøre konsesjoner til produksjonsanlegg, strømnett og utenlandskabler.

Ingenting ved ACER eller EUs tredje energimarkedspakke påvirker dette. Tilknytningen til Acer vil heller ikke påvirke eierskapet til kraftressursene våre. Omkring 90 prosent av den samlede kraftproduksjonen i Norge er offentlig eid, gjennom.kommuner, fylkeskommuner og staten. Slik vil det fortsatt være.

I Norge har vi et godt fungerende energisystem basert på en nær utslippsfri kraftsektor. Vi har en stor industri med utgangspunkt i fornybar vannkraft. Nettopp et mer velfungerende og klimavennlig energisystem er det EU nå arbeider for å få til i Europa. ACER er opprettet for å styrke samarbeidet mellom reguleringsmyndigheter for energi i EU (tilsvarende NVE i Norge). EU arbeider med å erstatte kull- og kjernekraft med fornybar energi. Dette krever storstilt nettutbygging i og mellom land. ACER bidrar dermed til et mer klimavennlig energisystem i EU.

EU er en viktig handelspartner innen energi, og Norge er tjent med å være en del av det europeiske energimarkedet. Norge vil derfor ikke være tjent med å utfordre EØS-samarbeidet gjennom en eventuell norsk reservasjon mot ACER-forordningen i EØS-avtalen. På grunn av Norges overskudd av fornybar energi har vi ikke alltid sammenfallende interesser med EU på energiområdet. Dette ivaretar regjeringen ved aktivt å fremme norske interesser i utviklingen av det europeiske energimarkedet. Men arvesølvet vårt forblir uansett norsk.

olje- og energiminister (Frp)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke