Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
Økonomi: Alvorlig og bemerkelsesverdig av ordører Einar Busterud og BBL, skriver Einar Lang-Ree.
Foto: Asgeir Høimoen
 
At Einar Busterud tør
Det er meget alvorlig og bemerkelsesverdig når BBL med sin ordfører i spissen fatter beslutninger om et låneopptak på tre milliarder, i en kommune av Hamars størrelse.

Publisert: 20.jan.2016 04:00
Oppdatert: 20.jan.2016 10:43

BBL og ordfører Einar Busterud gjennomførte dette, endog i en tid da kommunen ikke hadde råd til å sette av en krone til ønskede investeringer. Alle pengene ble brukt opp i løpet av deres 12-årsperiode med ordførermakt. Helt fra starten hadde de således ikke råd verken til avdrag eller renter.

For n’te gang nå, etter valget, går ordfører Busterud ut i avisen og bedyrer sin uskyld hva angår Hamar kommunes bekymringsfulle økonomi for tiden. «Vi har tatt fram Zalo og oppvaskkost» er overskriften i mandags-HA, for liksom å underskrive at her skulle alt rengjøres fra siste periode, da han ikke lenger hadde henda på rattet. Nå, etter siste valg, poengterer han stadig at «å rydde opp i økonomien ville ha første prioritet».

Ja vel, vil han dermed late som at det ikke var han og hans BBL som vedtok et investeringsprogram på tre milliarder og benekte at dette er årsaken til de ulykkelige omstendighetene i kommunen, i dag? Det vil ta en generasjon å kvitte seg med denne enorme gjelden – betale årlige avdrag og renter.

«Renteutgiftene er i dag 30 millioner mindre og avdragene 20 millioner lavere enn beregnet», skriver han. Fakta i dag er at avdragene er på henimot 200 millioner og rentene henimot 100 millioner – årlig. Hvorfor snakke om små «beregninger», i stedet for å legge fram de store faktiske tall? Selv i uinnvidde hoder vil en fatte at det er den enorme gjelden kommunen har satt seg i – som først og fremst er årsaken til tidens budsjettproblem.

«Kommunen skal gå med overskudd i 2017. Dette vil bety kutt i alle eller de fleste virksomhetsområder i 2016». Skriver ordføreren videre. Men, det er da ikke skattebetalernes inntrykk at det har vært raust med penger i noe virksomhetsområde i kommunen - hittil?

Vil BBL gå fra å være rause med lånte milliarder, til nå å strupe alle virksomhetsområdene i kommunen? Vil de politikere som bare har erfaring med å bruke masse lånte penger i 12 år, ha evne til å lede kommunen uten ytterligere låneopptak? I tillegg til at de årlige skattepengene ikke strekker til for å ha balanserte budsjetter.

Det første og eneste tiltak hittil i sin «opprydning» er at det er varslet innstramning i sosialomsorgen. Hjelpetrengende skal få rengjøringshjelp hver 4.uke, mot før hver annen uke. Før valget het det, at man «prioriterte gamle og syke» - skulle altså disse få svi først?

«Det er innbyggernes penger vi bruker, og innbyggerne fortjener at de brukes med vett.» Så sant, dette er Busteruds avsluttende replikk. Men, har han ennå ikke hatt noen selvransakende time?

Og, er noen blitt beroliget?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke