Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
Vindturbin: Det er usikkert å bygge ut vindkraft, skriver Torstein Hervland.
Foto: Frank May, NTB scanpix
 
Austri Vind bør avvikles snarest
Grønne sertifikater var politikernes løsning på fornybar energi som skulle bidra til å redde klimaet på jorden.

Publisert: 08.feb.2016 04:00
Oppdatert: 08.feb.2016 09:44

I en periode med høye strømpriser skulle kraftig subsidiering i tillegg gjøre vindkraft konkurransedyktig. Produksjon av elektrisitet med vindkraft er teknisk meget vanskelig og prisen blir tilsvarende høy. Kostnadene for å etablere en serie vindturbiner i innlandet kommer fort opp i en til to milliarder kroner.

Beregningen av lønnsomheten for kommunene der utbyggingen skulle skje ble blant annet basert på arbeidsplasser og eiendomsskatt. Lønnsomheten for utbyggerne skulle basere seg på produksjon av vindturbinene, salg av strøm og sugerør til statskassens subsidier.

Å finansiere byggeprosjekter i den prisklassen på så usikre faktorer som lett kan endre seg markedsmessig og på grunn av politiske avgjørelser, er et lotteri med stor fallhøyde.

Når så tekniske forutsetninger som levetid og driftsmessige forhold ikke oppfyller de betingelsene som er forespeilet fra leverandørene av turbinene så gjør det ikke saken bedre. Hvordan skal fjerningen av installasjonene utføres og hvem skal betale når de går ut på dato eller er konkurs? Naturen vil være ramponert for alltid med veganleggene.

Erfaringer fra inn- og utland har allerede vist hvor usikkert det er å bygge ut vindkraft. Vindkraftverket på Midtfjellet i Fitjar i Sogn og Fjordane ble priset høyt opp i skyene i et program i NRK i oktober 2015, men bare tre måneder senere uttalte en av drivkreftene bak vindkraftverket til Bergens Tidende: «Hadde vi visst det vi vet i dag om strømprisene, ville Midtfjellet vindpark ikke blitt bygget».

Natt til 31. oktober i fjor ble en to år gammel turbin som kostet 30 millioner kroner totalt utbrent også med følge at oljelekkasje ble en trussel for vannforsyningen. En annen drøyt to år gammel 400 tonns Vestas turbin havarerte i Lehmhult i Sverige på julekvelden og flere hundre liter girolje lekket ut i grunnen. Dette er visstnok tubintypen som er aktuell for Austris planer i Trysil/Åmot og Våler.

I Sverige har det vært store tap og konkurser de siste fem årene. Sjansen er stor for en drabelig baksmell den dagen, i ikke lang framtid, da vindmøllene ikke lenger er aktuelle og må fjernes. De vil etterlate seg en meget tvilsom økonomi og et for all tid rasert naturområde.

Hvem skal da rydde opp? Det kan bli en uoverkommelig oppgave for grunneiere og kommuner. Kortsiktig fortjeneste i starten kan snart bli til et formidabelt pengesluk. Bare disse faktorene er tilstrekkelig til å forkaste planene om bygging av vindmølleparker.

Her er nevnt teknisk/økonomiske forhold, men i tillegg kommer enorme ødeleggelser av naturen og paradoksalt nok vil mye skog bli hogd ned med den følge at den naturlige reduksjonen av CO₂ tapes. Inngrepene i naturen og ulempene for befolkningen både i kort og på lang avstand vil være så dramatiske at det er grunn nok alene til å blåse vindmøllene ut. Det må være en uskreven lov at menneskene ikke kan rasere Skaperverket så naturen blir til et eneste industriområde.

Vi har allerede et stort kraftoverskudd og større vil det bli etter hvert som vi blir flinkere med energispareløsninger. Det er vel også sannsynlig at det vil komme nye former for kraftproduksjon etter hvert og som ikke fører til så dramatiske inngrep. Vindkraft er ingen løsning og Austri Vind bør avvikles snarest.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke