15. sep
 
Avbøtende tiltak

Publisert: 19.jan.2017 21:11
Oppdatert: 19.jan.2017 23:22

Hvilke planer har Fylkesmannen for avbøtende tiltak i Åkersvika i forbindelse med E6 utbyggingen?

Åkersvika ble fredet ved kongelig resolusjon 26. juli 1974 som naturreservat. Hensikten med fredningen av våtmarksområdet var å ta vare på og verne om det enormt rike fuglelivet på vår- og høsttrekket, i tillegg til hekkende arter og området som en unik biotop. Stedet er en meget viktig rasteplass for våtmarksfugler og har en geografisk viktig beliggenhet. Det ble derfor vernet i henhold til Våtmarkskonvensjonen (Ramsarkonvensjonen) og er underlagt internasjonale retningslinjer. Det betyr bl.a. at man har forpliktet seg til å forvalte våtmarksområdet slik at dets økologiske funksjoner opprettholdes.

Mye har endret seg siden 1974. Næringsrike utslipp har blitt redusert som følge av rensing av kloakk, mindre avrenning fra landbruket og endret husdyrhold. Mjøsa har i mange år vært regulert, men flommen i ´95 medførte en kraftig endring i denne reguleringen. Nå tapper man innsjøen ned på et svært lavt nivå på våren og fyller den opp til et høyt nivå om høsten. Dette har medført store menneskeskapte endringer og negative konsekvenser for Åkersvika som våtmarksområde. I tillegg kommer nå E6-utbyggingen midt i verneområdet som en ytterligere forverring av situasjonen.

I forbindelse med planleggingen av denne utvidelsen kom man til enighet om avbøtende tiltak som skulle iverksettes. Med den allmenne interesse som nå er rundt Åkersvika som verneområde, anmoder jeg Fylkesmannens miljøvernavdeling om å redegjøre for følgende:

1) Hvilke tiltak kom man fram til og hva ble faktisk vedtatt av avbøtende tiltak?

2) Hva har Fylkesmannen foretatt seg i sakens anledning?

3) Hvilke konkrete tiltak er det som nå planlegges utført?

4) Hvilke tidsplaner har man for gjennomføringen av disse?

Jeg ber om å få svar på dette gjennom avisen da det har allmenn interesse.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke