Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Mjøsanlegget behandlingsanlegg for matavfall våtorganisk avfall søppel renovasjon Lillehammer Roverudmyra offisiell åpning matsøppel gjenvinning biogass gjødsel kompost miljøvennlig avfallshåndtering GLØR Sirkula søppelbil renovasjonsbil klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) Original bildetekst:
 
Avfallet sitter mellom øra
Avfall oppstår når det er greit å kaste og sløse med ressurser, og når konkurransen i markedet blir viktigere enn å utnytte ressursene.

Publisert: 09.apr.2017 15:04
Oppdatert: 09.apr.2017 16:52

Det er samfunnets holdninger, kortsiktig tankesett, overflod og fravær av tomme butikkhyller som har gjort det stuereint å sløse med ressurser. Vi bruker ikke det vi har mellom øra på en måte som skaper et bærekraftig samfunn.

Det skal ikke være lønnsomt for folk, butikker, industri eller bønder å sløse med landets ressurser. Aller minst skal det være lønnsom og riktig for de som vokter landets økonomi i Finansdepartementet. Likevel har vi lagt bak oss flere tiår hvor det gradvis har blitt mer og mer stuereint å kaste og overlate til samfunnet å ordne opp med avfallet.

Kjøttbedriften Nortura har som mantra at hele dyret må selges hele tiden. Med hele dyret menes hele dyret. Alt kan brukes til noe. Ikke alt er like god butikk, men ingen ting er avfall. Alt er ressurser som både kan og må brukes til noe verdiskapende. Bærekraft og det å bruke alle ressurser er god økonomi - og klassifiseres i dag som sirkulærøkonomi.

Selv gode og velprøvde forretningsmodeller må tilpasses. Etter at vi begynte å kjøpe ferdiglagde vafler og pannekaker i stedet for å lage dem hjemme, ble Nortura sittende med flere tonn eggeskall. En ressurs som måtte få en ny og lønnsom anvendelse. Kalken i skallet blir selvfølgelig brukt som mineraltilskudd, men den tynne eggehinna eller fosterhinna måtte også få en god anvendelse. Det er tross alt et produkt med unike egenskaper fra høner med en unik helsestatus. I Nortura valgte de å utvikle et sårlegende plaster.

Ideen om å lage et plaster var logisk. Selvfølgelig hadde kloke bondekoner skjønt dette for lenge siden - den gang plaster ikke fantes. Eggehinnas sårhelingsegenskaper var godt kjent for de som måtte utnytte naturens ressurser og manglet apotek. Norge trenger ny industri, nye arbeidsplasser og ny verdiskaping. Ekspertutvalget for grønn konkurransekraft påpekte at det ikke er en enkelt næring som kan kompensere for gradvis bortfall av oljeinntekter. Mange kreative og innovative grep som alle næringer kan bidra med vil bli avgjørende.

Slik tenker og handler bonden som industrieiere. Bøndene i både Felleskjøpet og Nortura har gått sammen om en ny fabrikk som utvinner protein fra restene etter slakting av kylling. Det er slik industriutvikling Norge trenger. Slik endres et avfallsproblem til verdiskaping og moderne arbeidsplasser. Det er ikke bærekraftig å omgjøre fornybare biologiske ressurser til avfall. Det er både mulig og lønnsomt å gjøre det motsatte. Det er viktig at Nortura og alle matprodusenter viser og tar et reelt samfunnsansvar.

Skal vi lykkes med å fjerne avfallsbegrepet fra matproduksjonen, må vi også endre synet på oss selv som kun forbrukere og konsumenter. Vårt individuelle ansvar er noe mer og større enn og kun forbruke. Det er vår etterspørsel som skaper et marked med bærekraftig produksjon og forbruk - eller det stikk motsatte. Det sitter ganske enkelt mellom øra.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke