17. sep
Renovasjon: Både Fagforbundet og Rødt Hamar frarår at renovasjonen blir satt ut på anbud.Foto: Trond lillebo
 
Avfallshenting i egen regi - lær av erfaringene!
Formannskapet i Hamar skal 14. mars ta stilling til hvordan Hamars representantskapsmedlemmer i Sirkula skal forholde seg til forslaget om å foreta avfallsinnhenting i egen regi.

Publisert: 13.mar.2018 14:09
Oppdatert: 13.mar.2018 14:58

Styret i Sirkula mener tjenesten nå bør inn i eget selskap. Deres utredning viser at det ikke trenger å bli dyrere, og gir en større nærhet til tjenesten. Om utredningen viser at offentlig drift ikke blir dyrere, er det også en rekke andre argumenter for kommunal drift.

Fordelene med å drive tjenesten i kommunal regi kan knyttes til fire stikkord: Kontroll, kompetanse, kvalitet og kostnader.

Kontroll med selve leveransen og kontroll med å sikre et godt arbeidsmiljø sikres best ved egen drift. Offentlig drift av denne tjenesten kan hindre sosial dumping og skape et godt arbeidsfellesskap. Et godt arbeidsfellesskap med fagforeninger vil gi et godt grunnlag for gode tjenester. Fornøyde ansatte er en god garanti for gode tjenester. Erfaring med konkurranseutsetting både nasjonalt og internasjonalt viser at arbeidsmiljø ofte blir klart dårligere for ansatte etter konkurranseutsetting. For Sirkula vil kompetanse også på innhenting av avfall gjøre selskapet mer kompetent og robust.

Ved konkurranseutsetting vil private aktører ha en økonomisk interesse i å kutte kostnader, som kan gå på bekostning av kvalitet for brukere/innbyggere og for de ansatte.

Om Sirkula driver det i egen regi vil framtidige kostnadsbesparelser (grunnet teknologi, ny organisering med mer) komme innbyggerne til gode i form av lavere renovasjonsgebyrer.

Om det senere skulle vise seg at egen drift av avfallsinnhenting ikke skulle gi gode resultater som utredningen fra Sirkula viser, kan Sirkula når som helst sette denne tjenesten ut på anbud, uavhengig om dette organiseres i eget selskap eller ei.

Andre kommuner som Kragerø og Oslo har også gått inn for å drive denne tjenesten i egen regi etter å ha erfart at private selskaper har gått konkurs og skapt usikkerhet omkring en sentral offentlig oppgave, som håndtering av husholdningsavfall.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke