Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
Fylkessammenslåingen: Oppfordring til Kristelig Folkeparti, her representert med leder Knut Arild Hareide (til venstre) og nestleder Kjell Ingolf Ropstad.
 
Avlys galskapen før det er for sent, KrF!
Regionreformen: Det er nå avgjørelsen skal tas. 30. november er siste frist for Kristelig Folkeparti til å snu og ta hensyn til hva folk vil.

Publisert: 27.nov.2017 14:03
Oppdatert: 27.nov.2017 14:06

Kristelig Folkeparti våger ikke å sette foten ned for regjeringen og blir nå ansvarlig for Innlandet, Vestlandet, Viken, Tromsmark og Telefold hvis de ikke snur i tide. Selv om ingen vil ha de nye regionene, blir det altså slik - med KrFs velsignelse.

21. november annonserte kommunalpolitisk talsperson Torhild Brandsdal at Kristelig Folkeparti gir regjeringen flertall for å opprettholde tvangssammenslåingene av norske fylker. Det var langt fra halleluja-stemning; i stedet for å juble over godt skaperverk, var Brandsdals kommentar i Klassekampen at KrF «ikke er så begeistra» for de nye regionene.

Fra før vet vi at Høyre og Fremskrittspartiet ikke vil ha et fylkesnivå i det hele tatt. Statsminister Erna Solberg og Siv Jensen har vært klokkeklare, senest under debatter i Stortinget i høst.

Situasjonen er altså slik: Fylkestingene i de tvangssammenslåtte fylkene vil ikke ha de nye regionene. Flertallet i befolkningen vil ikke ha de nye regionene. Høyre, Fremskrittspartiet og KrF vil ikke ha de nye regionene. Opposisjonen, med Senterpartiet, i spissen vil ikke ha de nye regionene. Hvorfor KrF er så sterk i troen på at dette likevel er en riktig beslutning, er uforståelig.

Saken har blitt en farse. I det nye gigantfylket Viken, som vil huse 1,2 millioner innbyggere og være delt av Oslo og Oslofjorden i midten, har det allerede kommet forslag om nye grenser. Det potensielle Innlandet ligger an til å bli større enn Danmark. Diskusjoner om avskalling av kommuner går flere steder. Ja, ca. 20 land i Europa er mindre enn det nye Innlandet.

Sammenslåtte Troms og Finnmark vil utgjøre ca. en fjerdedel av Norges landareal. Da fylkestingene i høst skulle møtes til felles fylkesting gikk det med rundt en million kroner bare i utgifter til fly. På Vestlandet har debatten rast om Vestlandet fordi flere politikere fra andre fylker på Vestlandet er opprørte fordi Vestlandet vil bruke navnet Vestlandet. I avdelingen for kulturhistoriske tilsnikelser rangerer dette navnevalget høyt.

Erna Solbergs gjentatte preken har vært at fylkene må slås sammen for å bli mer robuste, og KrF har latt seg hellig overbevise. De argumenterer for at de vil styrke det regionale nivået. Men nye oppgaver, som var hele forutsetningen for regionreformen, glimrer fortsatt med sitt fravær. I stedet står KrF nå for en utvanning av fylkesnivået, og fører Frp og Høyre ett steg nærmere sin drøm om å få nedlagt det regionale forvaltningsnivået.

Forskjellene i de nye regionene blir enorme. Vi får kolossale geografiske avstander, større avstand mellom folk og politikere og mer byråkrati. Reformen er et ideologisk prestisjeprosjekt fra kommunalminister Jan Tore Sanner som har kostet samfunnet gigantiske summer, og det helt uten folkelig forankring. Dagens grenser blir snudd opp ned i en reform som kun handler om linjer på et kart og ellers er helt uten innhold.

Nå skal forslag om å stoppe tvangssammenslåingene behandles i Stortinget. KrF er altså på vippen, og kan gi flertall for å oppheve tvangssammenslåingene sammen med resten av opposisjonen. Mange har trodd at ledelsen med Knut Arild Hareide i spissen ville snu. Helt til det siste har talspersoner fra partiet åpnet for at Stortinget burde lytte til fylkenes sterke ønsker om at vedtakene om sammenslåing blir omgjort.

Så lenge det er liv, er det håp, heter det. Partiene på Stortinget må ikke ta en endelig beslutning før 30. november. Jeg ber en stille bønn om at KrF snur i 12. time og avlyser galskapen før det er for sent.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke