hacklink
18. sep
 
Avvikling - på tide

Publisert: 28.jan.2018 19:13
Oppdatert: 28.jan.2018 19:28

Regjeringen vil avvikle pelsdyroppdrett. Det er på tide. Aktive rovdyr kan aldri trives i små nettingbur, og næringa har ingen legitimitet i verken norsk eller internasjonalt fagmiljø. Mattilsynet sier at drifta er dyrevelferdsmessig utfordrende, og at burene er for små til at dyra får utløp for sine naturlige behov. Regjeringen har derfor et solid faglig grunnlag i ryggen.

Norsk opinion har også vært tydelig i mange år: Kun 15 prosent svarer på direkte spørsmål at det er «riktig å holde dyr i bur for å produsere pels».

Noen etterlyser importforbud mot pels som en logisk konsekvens av at norsk pelsoppdrett avvikles. Men norskprodusert mink- og revepels omsettes ikke i Norge – 98 prosent eksporteres. Når det er sagt – importert pels stammer svært ofte fra dyr fanget i fotsaks eller andre barbariske innretninger. Et importforbud er derfor høyst nødvendig.

Pelsbransjen hevder at avvikling av pelsoppdrett i Norge vil føre til mer dyrelidelser fordi andre land med «dårligere dyrevelferd» vil overta markedet. Men det er ikke avgjørende forskjeller på norsk og utenlandsk oppdrett.

Det er heller ingen naturlov at folk etterspør pels. Norsk pelsbransje har brukt titalls millioner på markedsføring av norsk pels i utlandet. Når denne markedsføringa opphører vil det ikke bare bidra til redusert etterspørsel – stopp i norsk pelsproduksjon vil forenkle avvikling også i andre land.

I 1996 var det ca 1.300 farmer i Norge. Bare de tre siste årene fra 2014 til 2017 er tallet redusert fra 300 til 200 pelsfarmer. 96 prosent av de som har sluttet blir boende i hjembygda. Avviklingen vil derfor på ingen måte «rasere» distriktene slik enkelte hevder.

Pelsbransjen omtaler seg selv som «en viktig renovatør» fordi de bruker slakteavfall til pelsdyrfor. Men kun fire prosent av denne ressursen brukes til pelsdyr. 96 prosent brukes til biodrivstoff, gjødsel, katte- og hundefor med mer.

Jeg besøkte min første pelsfarm som tenåring. Jeg ble provosert, opprørt og ikke minst uendelig trist. Det er snart 45 lange år siden. At det nå endelig går mot slutten kjennes helt ubeskrivelig.

Landbruksrevisor

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke