16. sep
 
Avvikling av HIPPT er best for barna
Arbeiderpartiet i Stange har så langt konkludert med at det er riktig å oppløse det interkommunale PPT samarbeidet, HIPPT.

Publisert: 21.jun.2019 14:56
Oppdatert: 21.jun.2019 15:04

Bakgrunn for vår konklusjon er at dagnes spesialpedagogiske arbeid ikke er til beste for barn med behov for særskilt tilrettelegging i skole og barnehage.

Det betyr ikke at de som arbeider i HIPT hver for seg gjør en dårlig jobb. For som Thomas Nordal m.fl skriver i en rapport fra 2018 «Det eksisterer i dag et lite funksjonelt og ekskluderende spesialpedagogisk system for barn og unge med behov for særskilt tilrettelegging. Dagens spesialpedagogiske system er ekskluderende fordi organiseringen og innholdet fører til en manglende tilhørighet i fellesskapet av andre barn og unge» (mine uthevinger). Rapporten er enda en bekreftelse på at det er viktig med nytenkning i arbeidet for barn med behov for særskilt tilrettelegging.

Første gangen jeg virkelig kom inn i denne materien er tilbake på slutten av 90-tallet, hvor vi i Stange så at det var en urovekkende økning i behov for spesialundervisning. Samtidig fikk vi presentert en del undersøkelser som viste at 1/3 av de som fikk spesialundervisning hadde nytte av den. Arbeidet i Stange den gang endte opp med å forsterke arbeidet med tilpasset opplæring, for å være mer bevisst på hvordan skolene og lærerne la opp undervisningen for at så mange som mulig skulle få nytte av den ordinære undervisningen. Det er kun «Elevar som ikkje har eller som ikkje kan få tilfredsstillande utbytte av det ordinære opplæringstilbodet», som har rett til spesialundervisning, opplæringsloven §5-1.

Rapporten til Nordal anbefaler å gå bort fra indviduelle rettigheter, og satse mer på et system som støtter opp om fellesskapet i klassen. Et bedre system i den enkelte kommune og skole/barnehage skal sikre at barn med behov for særskilt tilrettelegging får det de har behov for i den ordinære undervisningen. De foreslår å erstatte bestemmelsene om spesialundervisning og spesialpedagogiske tiltak med bestemmelser som sikrer et system for spesialpedagogiske tiltak på en bedre måte. De tar også til orde for å avvikle statped og løse opp PPT som vi kjenner det i dag. Ressursene som frigjøres vil utvalget bruke mer direkte i den enkelte klasse, for å forsterke den lærerressursen som er der for å ivareta elever med behov for særskilt tilrettelegging.

Rapporten til Nordal har vært på høring og Stange kommune har sluttet seg til en høringsuttalelse som støtter faktagrunnlaget og de tiltakene som anbefales.Derfor er avviklingen av HIPT første steg i et arbeid kommunen må starte, for å ha et bedre system for barn og unge med behov for særskilt tilrettelegging.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke